x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul continuă cu subvenţiile la Romplumb

Guvernul continuă cu subvenţiile la Romplumb

13 Feb 2011   •   18:01

Romplumb SA va primi şi în acest an subvenţii pentru acţiuni de ecologizare, de data aceasta în valoare de 17,7 milioane de lei, echivalent al 470 lei pe tonă.

"Cheltuielile de ecologizare pentru anul 2011 se suportă din sumele alocate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economiei, Co­mer­ţu­lui şi Mediului de Afaceri", potri­vit unei Hotărâri de Guvern publicată miercuri în Monitorul Oficial. Expresia "acţiuni de ecologizare" este ambiguă, dar în realitate compania importă material din Polonia pe care îl amestecă în cuptoare cu propriile de­şeuri şi aşa produce plumbul de­cu­prat. Jurnalul Naţional a prezentat cum tot procedeul duce în final la o sub­venţionare mascată a economiei Po­loniei. Anul trecut, Romplumb pri­mise printr-un act normativ din primăvară 14,6 milioane de lei, echi­valent al ecologizării a 31.087 de tone de deşeuri. Dar pe ultimele două săptămâni dintre Crăciun şi Revelion, Guvernul şi-a dat seama că Romplumb a reciclat mai mult, aşa că a majorat subvenţia acordată până la 19,176 milioane de lei, ceea ce înseamnă 40.800 de tone prelucrate.

Romplumb are în prezent are circa 650 de angajaţi şi probleme de mediu cu emisiile aruncate în atmosferă, în anumite momente concentraţiile de plumb din aer depăşind de 8-10 ori maximele admise, potrivit fostului viceprimar Mircea Dolha. În vara anului trecut, 47 de copii de la o grădiniţă aflată la 150 de metri de companie au fost intoxicaţi cu plumb, 15 ajungând la spital.

×
Subiecte în articol: economia