Senatul a adoptat ieri o iniţiativă legislativă prin care plata TVA către bugetul de stat se va face la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei, aşa cum se realizează în acest moment.
Măsura a fost îndelung cerută de mediul de afaceri încă din 2009 ca stimulent anticriză. Managerii spun că prin plata TVA la emiterea facturii companiile din România rămân fără bani, pentru că trebuie să plătească statului, însă acesta întârzie foarte mult apoi la returnarea propriilor datorii către firme. Nu este însă totul stabilit, deoarece Camera Deputaţilor este forul decizional.
DISCRIMINĂRI
Statul a ajuns la datorii de 1,5 miliarde de euro către companiile din România, în vreme ce contribuabilii sunt datori statului 4,5 miliarde de euro. Cei mai mulţi bani datoraţi de stat provin din rambursări de TVA de aproape 900 de milioane de euro, iar alte aproape 650 de milioane de euro sunt datorate din contractele de achiziţii publice. Iniţiativa legislativă a declanşat dispute în interiorul coaliţiei de guvernare şi în Parlament.
EXECUTIVUL SE OPUNE
Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a anunţat că Guvernul nu sprijină iniţiativa, deoarece ar genera un impact bugetar negativ şi dificultăţi administrative pentru aplicarea ei. Mai pe şleau, veniturile statului se vor reduce considerabil, în funcţie de întârzierile la plată din întreaga economie. La data de 22 martie, Senatul a mai aprobat un proiect de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca TVA să se plătească în maximum 30 de zile de la data încasării facturii. Şi acesta trebuie dezbătut în Camera Deputaţilor.
Citește pe Antena3.ro