x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul împarte riscul de la Prima Casă

Guvernul împarte riscul de la Prima Casă

de Daniela Ivan    |    22 Mar 2011   •   19:34

Guvernul a propus băncilor să preia jumătate din riscul asumat în privinţa creditelor acordate prin Programul Prima Casă pentru ca plafonul total să câştige încă 1,5 miliarde de euro. Premierul Emil Boc a spus că a dat bancherilor timp de gândire până miercurea viitoare şi că în situaţia în care aceştia vor accepta propunerea Guvernului, numărul beneficiari­lor care vor profita de acest program se va dubla.

„Vrem să dublăm numărul de beneficiari, vrem ca astăzi, cu 1,5 mi­liarde de euro cât este plafonul existent utilizat, să putem oferi garanţii de 3 miliarde de euro, dar împărţite între stat şi bancă”, a mai precizat Boc. Până în prezent, toate cele trei ediţii ale Programului Prima Casă au totalizat 1,5 mili­arde de euro garanţii utilizate, iar din actuala ediţie mai sunt 100 de milioane de euro rămaşi neuti­li­zaţi, adică jumătate din plafonul total alocat pentru anul 2011. Boc crede că băncile nu vor mări substanţial dobânzile în program, nici în interiorul limitei stabilite prin actul normativ aferent, pentru că şi-ar pierde clienţii. „Băncile, dacă do­resc să nu fie atractive, să mă­reas­că dobânda. Este o competiţie pe piaţă şi clientul alege între acela care oferă o dobândă mai mică şi cel care oferă o dobândă mai mare”, a subliniat premierul.

Şi ministrul Finanţelor Publi­ce, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că Prima Casă a avut un caracter so­cial, iar acest caracter se va păstra.

×
Subiecte în articol: economia