Guvernul a decis redimensionarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, prin limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiti pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate in calcul doar lucrarile deja incepute, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Decizia a fost luata in sedinta de marti a Guvernului.
Agentia a anuntat, in urma cu zece zile, ca Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) va fi oprit din cauza constrangerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente vor fi diminuate cu 15,9 miliarde lei, la aproximativ 5 miliarde lei, platile urmand sa fie realizate doar pentru lucrarile deja contractate.
Prin acest program autoritatile isi propuneau sa reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local, sa construiasca o serie de obiective precum retele de apa si canalizare sau crese si gradinite si sa dezvolte infrastructura in domeniul gospodaririi apelor.
Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltarii si Mediului.
Prin aceasta redimensionare vor fi reduse, la urmatoarea rectificare bugetara, creditele de angajament aferente PNDI cu suma de circa 15,9 miliarde lei, avand impact corespunzator si asupra creditelor bugetare pana in anul 2020.
Incepand cu data intrarii in vigoare a acestei decizii, sub sanctiunea nulitatii absolute, nu mai pot fi incheiate contracte cu executantii de lucrari, prestatorii de servicii si furnizorii, cu exceptia serviciilor de dirigentie de santier aferente contractelor incheiate cu executantii sau pentru care a fost comunicat deja rezultatul procedurii.
Totodata, derularea contractelor incheiate de Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului si Padurilor pana la data intrarii in vigoare a actului normativ impune ca valoarea lucrarilor de investitii care se pot executa anual, atat cele receptionate cat si cele nereceptionate, sa nu depaseasca valoarea maxima anuala de un miliard de lei.
Beneficiarii pot primi si inregistra facturi aferente situatiilor de lucrari si servicii executate si receptionate, precum si a bunurilor livrate, iar plata aferenta acestora va fi efectuata potrivit prevederilor contractuale initiale.
Lucrarile PNDI vor fi finantate din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, precum si din alte surse legal constituite. Pe perioada realizarii lucrarilor, finantarea este asigurata de prestatori, executantii si furnizorii selectati, urmand ca platile sa fie realizate esalonat, in intervalul 2013-2020.
La inceputul lunii februarie, reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene au criticat Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, pe motiv ca nu respecta bunele practici fiscale si ar putea reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012. Cele doua institutii au recomandat autoritatilor sa includa in acest program cat mai multe proiecte din fonduri UE.