x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul va privatiza complexurile energetice din Oltenia

Guvernul va privatiza complexurile energetice din Oltenia

08 Mai 2011   •   16:42

Statul român va privatiza complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova şi va vinde un pachet minoritar de acţiuni la Tarom, potrivit unor surse oficiale.

Totodată, Executivul a menţinut în scrisoarea de intenţie privatizarea Oltchim.
Autorităţile române şi reprezentanţii FMI au decis că operatorul de transport aerian nu va fi vândut, însă nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte dimensiunea pachetului minoritar care va fi cedat.

Anterior, Guvernul îşi asumase găsirea unui partener strategic al Tarom.
Executivul va continua şi programele de privatizare pe bursă a unor pachete minoritare la principalele companii energetice: 9,84% la Petrom şi câte 15% la Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

În privinţa Companiei Naţionale a Huilei şi a Termoelectrica s-a stabilit separarea activităţilor viabile de cele neviabile. Surse oficiale declarau pentru Jurnalul în această săptămână că trei mine, Uricani, Petrila şi Paroşeni vor fi închise până în 2018 şi vor beneficia de ajutor de la stat. Celelalte patru vor fi integrate într-un complex cu termocentralele pe huilă Deva şi Paroşeni. 

La celelalte companii va continua procesul de eficientizare, iar mecanismele de reducerea a arieratelor, fie prin compensare, fie prin ştergere directă, vor necesita consultări prealabile cu Comisia Europeană pentru a se stabili dacă reprezintă o formă de ajutor de stat, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: privatizare energie FMI