x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hobby-ul care aduce bani

Hobby-ul care aduce bani

29 Noi 2005   •   00:00
Hobby-ul care aduce bani

V-ati gandit vreodata ca pasiunea pentru o anumita distractie se va transforma in bani frumosi mai tarziu? Modelismul feroviar reprezinta o investitie de la minimum 1.000 de euro, ce poate ajunge insa si pana la sute de mii.

Afacerea cu trenulete a fost pusa pe picioare de Mihai Craciun in 2003, dupa cumpararea in prealabil a unui domeniu pe net, unde a dezvoltat ca studiu de piata un magazin virtual cu trenulete electrice si accesorii. Business-ul a functionat insa incepand cu 2002, ca activitate conexa a unei firme de soft. Motivatia celor care au pus bazele acestei afaceri si pe care au ales-o mai apoi ca ghid pentru activitatea firmei a fost si este incercarea de a oferi clipe de relaxare atat adultilor, cat si copiilor, o alternativa la alte distractii. "Inainte de Revolutie, pe toate raioanele de jucarii se gaseau trenulete, seturi sau diferite piese sau componente. Brusc, dupa ’89, acestea au disparut. Devenea din ce in ce mai greu sa-ti procuri ceva. Pentru a intelege, trebuie sa stiti ca majoritatea celor pasionati cumpara tot timpul cate ceva, un vagon, o gara, un semnal. Ducandu-ma prin Germania, cu afaceri, mai intregeam colectia. Cum mai procuram ceva, puneam piesa pe birou si ma gandeam... in timp, hob- by-ul acesta l-am transformat intr-o adevarata afacere", ne-a declarat Mihai Craciun, director general al Trainergy Modelism. In septembrie 2005, compania acestuia a fost cumparata de holdingul RTC, pastrandu-si in continuare propria identitate. Daca la inceputuri vanzarile pe aceasta piata nu depaseau cateva mii de euro, acum, pentru anul viitor societatea prognozeaza incasari de circa un milion de euro, totodata afacerea urmand sa fi extinsa in toate centrele Diverta din orasele importante din Romania.

LOCOMOTIVA DE 2.000 DE EURO. Cel mai scump produs din gama de trenulete este o locomotiva care are un pret de circa 2.000 de euro, iar cele mai ieftine produse sunt sinele de tren - un euro sau un vagon de cinci euro. De retinut faptul ca acest hobby este unul complex, care se construieste in timp. Machetele se fac in functie de preferintele stricte ale celui pasionat, care porneste de la cateva lucruri elementare, iar pe parcurs aduce din ce in ce mai multe imbunatatiri. Pana in prezent, in Romania, cea mai scumpa macheta comercializata de catre aceasta companie a valorat circa 20.000 de euro, iar cea mai mare expusa a avut nu mai putin de 10 metri patrati. Produsele comercializate apartin unor branduri recunoscute in intreaga lume: Tilling, Piko, Marklin, Fleischmann, Noch, Faller, Auhagen.

SHOWROOM. Trainergy a inaugurat astazi pe o suprafata totala de 100 de metri patrati cel mai mare showroom cu vanzare de trenulete electrice si machete din Europa de Est. Spatiul este destinat atat pasionatilor, cat si publicului larg, clientii putand alege din cataloage speciale de la machete cu trenulete de 1.000 de euro si pana la modele de sute de mii de euro. Miniparcul de distractii amenajat in cadrul magazinului Diverta din Plaza Romania prezinta trei machete spectaculoase, la trei scari diferite.

Magazinul prezinta trei machete spectaculoase, o macheta la scara N (ecartamentul caii ferate este de 9 mm) pe care vor circula trenuri de epoca, o macheta la scara TT (ecartamentul caii ferate este de 12 mm) pe care, pe langa trenuri, va functiona o linie magnetica de camioane, care va incarca singura cu marfa trenul marfar, tramvaie si autobuze dirijate magnetic si o macheta la scara H0 (ecartamentul caii ferate este de 16 mm) care, pe langa trenuri, prezinta si un spectaculos parc de distractii, o instalatie portuara si o telecabina.

PREMIERA MONDIALA
Marea noutate o reprezinta parteneriatul incheiat cu compania producatoare Tillig Modellbahnen din Germania, ce ofera pentru prima data: modele romanesti exclusive la scarile H0 si TT. La ambele scari se vor produce vagoane de calatori, vagoane de marfa si automotoare. Astfel, la scara TT, se va produce, in premiera mondiala, modelul locomotivei electrice LE5100 produsa de Electroputere Craiova si aflata in circulatie in Romania (CFR, Rompetrol, Servtrans, Softrans, GFR), Bulgaria (BDJ), Serbia (JZ) si, recent, Germania (KEG).
×
Subiecte în articol: economic