Nu mai putin de 67% dintre liderii celor 1.378 de IMM-uri chestionate intr-o cercetare recenta recunosc ca gradul de acoperire cu comenzi a capacitatii firmelor lor este mai mic de trei sferturi. Totusi, reactiile lor privind fiscalitatea, birocratia si coruptia sunt contradictorii.
ADRIAN N. IONESCU
Intreprinzatorii sunt optimisti privind dinamica performantelor firmelor lor pana la sfarsitul anului, potrivit cercetarii de piata realizate de o echipa de specialisti a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
OPTIMISM. "Cercetarea are rezultate surprinzatoare si pentru noi, iar cele mai semnificative concluzii se inregistreaza in privinta dinamicii performantelor IMM-urilor in perioada 2003- 2005", a declarat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Comparativ cu 2002, 86% din firme apreciaza ca vor obtine performante superioare sau identice anul acesta. Anul trecut, fata de 2002, 85% fusesera mai performante. Intreprinderile care asteapta rezultate exclusiv superioare fata de anul trecut sunt in proportie de peste 55%, in usoara scadere comparativ cu asteptarile pentru 2003. Peste 70% din IMM-uri se asteapta la performante superioare anul viitor fata de anul acesta.
DIFICULTATILE. In 73% din chestionare, fiscalitatea excesiva este considerata cea mai mare piedica in calea dezvoltarii firmelor mici si mijlocii. A doua mare dificultate este birocratia (57,4% din raspunsuri), urmata de inflatie (51,9%).
"Este un semnal bun privind pregatirea intreprinzatorilor faptul ca inflatia este considerata un mare dusman, in ciuda scaderiii acesteia. Cu toate ca nu sunt toti economisti, intreprinzatorii realizeaza modul in care inflatia le erodeaza afacerile", comenteaza Ovidiu Nicolescu, care citeaza, pentru comparatie, un sondaj al Academiei de Management din Japonia, conform caruia 300 de manageri din 55 de tari considera inflatia cel mai mare dusman al productivitatii.
Citește pe Antena3.ro
COLABORARE CU SAPARD
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, si Gheorghita Corbu, directorul general al Agentiei SAPARD, au semnat ieri un acord de colaborare, in virtutea caruia Consiliul isi va pune la dispozitie infrastructura din teritoriu pentru diseminarea informatiilor furnizate de Agentie privind finantarile oferite. "Vom organiza impreuna cu specialistii SAPARD un seminar in care reprezentantii celor 25 de firme de consultanta, membre ale CNIPMMR, vor fi instruiti privind elementele de subtilitate ale problemelor de metodologie de elaborare a proiectelor", a spus Nicolescu. La randul sau, Corbu a asigurat ca lucratorii SAPARD nu vor sugera anumite firme de consultanta beneficiarilor programului, chiar daca, din perspectiva presedintelui CNIPMMR, consultantii membri ai Consiliului "vor avea prioritate".