x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozitul minim costă mai mult decât face

Impozitul minim costă mai mult decât face

30 Noi 2010   •   21:12

Ministerul Finanţelor nu va înlocui impozitul minim cu impozitul forfetar întrucât acesta este costisitor şi greu de aplicat în România şi va căuta un sistem simplificat de impozitare a profitului, a declarat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice la Ştirile ProTV.

"Un lucru este cert, impozitul minim nu se mai aplică în România. Nici nu este luat în calcul de actualul Guvern. Am analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. Să ştiţi că necesită un cost foarte mare şi e greu de aplicat în România. Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor. Ce este cert: întreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat. Povara administrativă este foarte mare pentru aceste întreprinderi", a spus Ialomiţianu la ProTV.

Ministrul Finanţelor spune că încă nu ştie care este varianta corectă. "Este vorba de modalitatea de a stabili impozitul pe profit. Dacă venim cu simplificare cred că mediul de afaceri s-ar bucura. Avem în lucru mai multe variante de simplificare. În momentul de faţă nu pot să vă spun care este varianta cea mai bună", a mai spus Ialomiţianu.


Reducerea CAS, analizată anul viitor
Reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului viitor, pentru a diminua costul cu forţa de muncă, mai ridicat decât în alte state, în condiţiile în care ţările vecine au început să scadă impozitele, a declarat pentru ProTV ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a mai spus că instituţia pe care o conduce lucrează la depunerea unei declaraţii unice privind contribuţiile sociale, de sănătate şi impozitul pe venit. Potrivit proiectului de buget pentru 2011 cotele de contribuţii sociale de stat vor fi menţinute în 2011 la 31,3% pentru condiţii normale de muncă (din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă (10,5% angajaţi şi 25,8% angajatori) şi 41,3% pentru condiţii speciale de muncă (10,5% angajaţi şi 30,8% angajatori).

Coaliţia de la putere discuta acum o lună reducerea CAS, dar la vizita delegaţiei FMI România s-a angajat să menţină neschimbat sistemul actual de taxe.

×