x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozitul minim, eliminat diîn toamnă

Impozitul minim, eliminat diîn toamnă

16 Iul 2010   •   00:00

Prezent la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010", Emil Boc a anunţat intenţia Guvernului de a elimina, începând din toamnă, impozitul minim.

Boc a declarat că Guvernul nu mai consideră oportună aplicarea acestui impozit, obiectivele urmărite la implementarea acestuia fiind deja îndeplinite.
"Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a spus Boc.

Impozitul minim a avut ca scop scoaterea economiei gri la suprafaţă, având la bază date privind activitatea firmelor din România care au arătat că între 2005 şi 2007 din totalul de 617.000 de firme înregistrate, 242.000 au declarat că nu au avut profit, ci pierderi.

Potrivit calculelor Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) introducerea,  în 2009, a impozitului minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 de şomeri, în urma închiderii a 26.000 de firme cu activitate.

Referitor la discuţiile din ultimul timp, pe tema oportunităţii introduceri sistemului de impozitare progresivă, Boc a reafirmat faptul că menţinerea cotei de impozitare de 16% a rămas un obiectiv fundamental al Guvernului, apreciind că   impozitarea progresivă nu poate conduce la generarea unor venituri suplimentare la buget.

×
Subiecte în articol: economic