Cu trei luni înainte de intrarea în 2010, firmele nu ştiu ce impozit vor plăti anul viitor. Vor fi menţinute impozitul minim şi cotele actuale de impozit forfetar sau se va trece la un alt sistem?
Ministerul de Finanţe evaluează încă impactul actualului sistem asupra încasărilor bugetare şi ia în discuţie varianta renunţării la impozitul minim şi trecerea la un impozit forfetar. "S-a format un grup de lucru, însă o decizie nu se poate lua înainte de efectuarea plăţilor pentru trimestrul al treilea, care se vor face la 25 octombrie", au precizat reprezentanţii Ministerului de Finanţe.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc a declarat recent că aşteaptă aceste evaluări pentru a se putea lua o decizie şi a explicat că ar dori ca impozitul forfetar să poată fi menţinut, însă să se renunţe la impozitul minim. În urma unei analize făcute la finele primului trimestru s-a dovedit că forfetarul este o adevărată comoară pentru vistieria statului, acesta a adus un plus de 270 de milioane de lei, echivalentul a circa 65 de milioane de euro.
În schimb, oamenii de afaceri spun că impozitul forfetar trebuie modificat tocmai pentru că nu a dat rezultate. "Noi cerem câteva schimbări pentru ca acest forfetar să fie corect. În primul rând, să fie diferenţiat pe ramuri de activitate. Să fie taxate mai mult domeniile cu evaziune mare, mai ales că ramurile care-şi ascund profitul şi care an de an raportează cele mai mici profituri sunt alcoolul, petrolul, tutunul, adică tocmai acelea unde se câştigă cel mai mult", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
INECHITABIL
Reprezentanţii CNIPMMR susţin că impozitul minim trebuie desfiinţat pentru firmele care nu au activitate sau care câştigă până la 20.000 de euro/an. "De ce să omori firmele de la colţul străzii care obţin doar câteva sute de milioane de lei vechi? Noi cerem ca impozitul să se aplice doar firmelor care obţin o cifră de afaceri mai mare de un miliard de lei vechi, circa 20.000 de euro pe an", a declarat Nicolescu. El a adăugat că acestea plătesc TVA şi contribuţii sociale, iar dacă dau faliment vor trimite zeci de mii de oameni în şomaj.
Probabil că şi guvernanţii vor opta pentru această măsură, mai ales că, de la începutul anului, peste 145.000 de firme s-au închis sau şi-au suspendat activitatea. Datele făcute public de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului arată că, din mai şi până la finele lunii august, un număr de 105.537 de întreprinzători şi-au suspendat activitatea, în timp ce alţi 45.000 au ales să-şi lichideze afacerile.
GRABĂ MARE
Guvernul va trebui să ia rapid o hotărâre în ceea ce priveşte taxarea afacerilor în 2010 din România, pentru că prevederile din Codul Fiscal referitoare la cotele de impozitare vor expira o dată cu sfârşitul acestui an. Oamenii de afaceri spun că e deja foarte târziu, având în vedere că în lipsa acestei informaţii nu pot să-şi facă nici un plan de afaceri pentru anul următor, care şi aşa se anunţă extrem de dur, ca urmare a crizei financiare.
Concret, în Codul Fiscal se spune că microîntreprinderile îşi calculează impozitul cu o cotă de 3% valabilă pentru anul 2009 (a fost de 2% în 2007 şi 2,5% în 2008) şi dacă impozitul datorat este mai mic decât impozitul minim anual, atunci sunt obligate la plata impozitului din grila forfetară. Prin urmare, în situaţia în care nu se stabileşte şi pentru 2010 o valoare de impozitare pentru microfirme, multe firme cu cifre de afaceri mici vor fi nevoite să plătească nişte impozite uriaşe pentru puterea lor financiară. Deci este foarte important pentru micii întreprinzători dacă va fi menţinut sistemul de impozitare pentru microfirme.
CODUL FISCAL
O mare parte din Codul Fiscal aplicabil în 2010 a fost aprobat de Executiv. S-au efectuat modificările referitoare la armonizarea legislaţiei europene, s-au majorat taxele şi impozitele locale, s-au scutit de la impozite cultele religioase, iar firmele îşi vor putea transfera fără impozit sediul social în UE dacă vor păstra un sediu permanent în România.
Însă, partea cea mai importantă, cea care se referă la banii care se vor aduna la buget în 2010, nu a fost încă finalizată. În afară de impozitul pe profit şi venit a mai rămas în discuţie şi majorarea TVA de la 19% la 22%, măsură preferată de preşedintele Băsescu celei referitoare la renunţarea la cota unică de impozitare.
Citește pe Antena3.ro