x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În Valea Jiului, industria minieră nu vrea să moară singură

În Valea Jiului, industria minieră nu vrea să moară singură

de Adrian Stoica    |    31 Oct 2017   •   12:35
În Valea Jiului, industria minieră nu vrea să moară singură
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Un nou accident tragic a avut loc ieri-dimineaţă, în Valea Jiului, după ce, urma unei explozii petrecute la mina Uricani, un miner şi-a pierdut viaţa, iar alţi trei au fost răniţi. Incidentul vine la puţin timp după ce, la începutul lunii octombrie, alţi doi mineri îşi pierdeau viaţa în urma surpării unei galerii la mina Lupeni. Ambele mine ar urma să se închide în 2018, dar până atunci condiţiile precare de muncă vor continua să pună în pericol viaţa celor care coboară în adâncurile pământului.

Explozia a avut loc ieri-dimineaţă, în jurul orei 7.00, în timp ce o echipă formată din patru lucrători muncea la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafață și orizontul 500. Minerii au fost surprinși de „efectele unui suflu dinamic și termic” la circa 50 de metri de suprafață. Având în vedere că specialiștii din cadrul SNIMVJ nu-și pot explica deocamdată cauzele care au generat acest accident, la nivelul minei Uricani au fost demarate mai multe anchete. Deja, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani au deschis un dosar penal in rem, după cum informează Parchetul General. O altă anchetă este efectuată de inspectorii ITM Hunedoara. Cei trei ortaci morţi în subteranele de la Uricani şi Lupeni în cursul lunii octombrie ridică la 36 numărul minerilor decedaţi în urma unor accidente de muncă în perioada 2005-2017.

Cronologia neagră din Valea Jiului

-În anul 2005 au fost înregistrate şapte accidente mortale de muncă. Două au avut loc la mina Vulcan, doi la mina Petrila şi câte unul la minele Lonea, Livezeni şi Lupeni;

-În anul 2006, doi mineri au murit la locul de muncă. Unul şi-a pierdut viaţa în subteranul minei Lupeni şi unul în mina Paroşeni;

-În anul 2007 un miner a murit la mina Petrila;

-În anul 2008 nu mai puţin de 13 mineri au murit la mina Petrila, iar alţi doi la exploatările Vulcan şi Paroşeni;

-În anul 2009, doi mineri au murit la mina Paroşeni;

-În anul 2011, 5 mineri au murit la mina Uricani;

-În anul 2012 un miner a murit la mina Petrila.

2018, punctul terminus

Executivul a aprobat în luna aprilie a acestui an, printr-o hotărâre, acordarea unui ajutor de stat în valoare de 84,554 milioane de lei pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive Petrila (este deja închisă), Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, pentru anul 2017. Închiderea acestor mine ar urma să aibă loc anul viitor, iar până în 2020, să se finalizeze procesul de ecologizare. În aceeaşi situaţie se află şi mina Lupeni.

Mai sunt 3.800 de angajaţi

Înainte de 1989, în Valea Jiului lucrau peste 54.000 de mineri, în 14 mine. În 1997, după cea mai mare disponibilizare colectivă, jumătate dintre ei au plecat acasă. Acum, la 20 de ani distanţă, în minerit mai lucrează circa 3.800 de persoane, dar viitorul lor este sumbru. După închiderea minelor Petrila, Paroşeni, Uricani şi Lonea, în Valea Jiului ar urma să mai funcţioneze doar două exploataţii miniere, Livezeni şi Vulcan. Închiderea minelor a afectat puternic comunităţile locale, având în vedere că vorbim despre zone monoindustriale.

Lipsa investiţiilor, cauza problemelor

Cea mai mare problemă este lipsa investiţiilor în minerit din ultimii 20 ani. Vorbim aici despre lipsa retehnologizării şi modernizării metodelor de extracţie. Nivelul investiţiilor în minerit a scăzut la 5% din valoarea celor de dinainte de 1989, iar după 2007 nu a mai fost demarată nicio investiţie. Potrivit unor calcule făcute de comitetul de lucru care a fundamentat anul trecut proiectul noii Strategii energetice a României pe zona de minerit, utilizarea complexurilor mecanizate ar asigura o productivitate dublă faţă de metodele clasice de exploatare, folosite în mare parte dintre minele aflate în exploatare în Valea Jiului. Costurile de achiziţionare a unui astfel de complex mecanizat erau evaluate la circa 11-12 milioane de euro. Ultima investiţie serioasă a fost făcută în anul 2008, când a fost achiziţionat un complex mecanizat din Polonia pentru mina Lupeni, instalaţie ce funcţionează şi astăzi. În rest, totul este vechi, la limita siguranţei. Minerii spun că sunt obligaţi să lucreze cu echipamente insuficiente şi majoritatea sunt de o calitate slabă. Potrivit calculelor facute de membrii comitetului, numai cheltuielile de retehnologizare a minei Livezeni ar ajunge la 127 de milioane de lei.

 70% din costul de producţie al carbunelui este reprezentat de cheltuiala cu „munca vie”, ceea ce înseamnă că extracţia se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol.

Închiderea minelor, după actualele metode, nu ar mai permite redeschiderea acestora, făcând mai rentabilă săparea unui nou puţ decât deschiderea celui închis prin rambleiere.

Rezerve de 53 mil. tone

În Valea Jiului există o rezervă totală de cărbune de 53,2 milioane de tone. Din această cantitate, cea mai mare rezervă este la exploatarea minieră de la Livezeni (17,5 milioane de tone), iar cea mai mică (7 milioane de tone) este la exploatarea minieră Lonea. Indicatorii tehnici de producţie în perioada 2013-2015 arată că, în 2013, s-au extras 1,296 milioane de tone de carbune, cu un număr de angajaţi implicaţi în activitatea minieră de 5.100, în 2014 s-au extras 1,158 milioane de tone de carbune, cu  4.700 de angajaţi, iar în 2015 s-au extras 956 de mii de tone de cărbune, cu 4.500 de angajaţi implicaţi în activitatea minieră. Anul trecut, numărul acestora ajunsese la 3.715.

Ajutor de stat pentru lichidare

În aceste condiţii, soluţia propusă de membrii comitetului de lucru era accesarea unui ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive, în conformitate cu Decizia 787/ 2010/UE, în condiţiile în care Complexul Energetic Hunedoara va continua să asigure serviciile tehnologice de sistem, cel puţin la nivelul actual. O evenuală continuare a activităţii miniere după 2018 ar fi posibilă doar în condiţiile returnării ajutorului de stat.

 

Intre linii

 

În 2016, s-au acordat subvenţii în valoare de 105,1 milioane de lei pentru închiderea minelor neviabile din Valea Jiului.

 

Mine închise până în prezent

 

Lonea Pilier: 1994

Câmpu lui Neag: 1994

Petrila Sud: 1999

Dâlja: 2003

Valea de Brazi: 2004

Aninoasa: 2006

Bărbăteni: 2004

Petrila: 2015

Paroşeni, Uricani, Lonea, Vulcan: 2018

Planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara includea anul trecut păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Acum, noul ministru al Energiei, Toma Petcu, a anunţat că în circa o lună de zile va prezenta un nou plan de restructurare a complexului energetic.

×
Subiecte în articol: mina uricani