x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Indicatorul crizei a luat-o razna anul trecut

Indicatorul crizei a luat-o razna anul trecut

28 Mar 2011   •   19:12

Creşterea exporturilor a urcat consumul de electricitate cu 4% în 2010, însă economia a scăzut cu 1,2% per total. Consumul de curent electric a fost indicat de preşedintele Traian Băsescu în vara lui 2009 drept reper pentru starea economiei.

Producţia şi consumul de energie electrică au crescut anul trecut cu peste 4%, la 59,14 TWh, respectiv 52,03 TWh, potrivit unui raport al Au­torităţii Naţionale de Reglemen­tare în domeniul Energiei (ANRE).

Surprinzător este că producţia hidro, concentrată  majoritatea în mâna Hidroelectrica, a crescut până la 35,7%, în condiţiile în care în anii normali ponderea sa era de 28%, iar în cei secetoşi cobora până la 25%. Comparativ cu 2009, energia vândută din surse hidro a crescut cu 23%, iar cea produsă pe bază de cărbune a scăzut cu 8,6%. Energia nucleară a reprezentat anul trecut 19,4% din totalul livrat în reţele, în scădere cu 7,6% comparativ cu 2009.

Scăderea vine din cauza costurilor mari ale energiei pe baza cărbunelui, iar Hidroelectrica a putut să suplinească prin furnizarea de energie ieftină. Anul trecut în România a fost livrată în reţele mai multă energie produsă în hidrocentrale faţă de termocentralele pe cărbune, cele două surse totalizând 69,5% din total, reiese din raport.

Exporturile cu urcat cu 22,22%, de la 3,15 TWh la 3,85 TWh, iar importurile au crescut cu 38,24%, de la 0,68 TWh la 0,94 TWh. Exporturile vor ajunge la 40 de miliarde de euro în acest an, potrivit Asociaţiei Na­ţio­nale a Exportatorilor din România (ANEIR). Dacia, Nokia şi Rompetrol au fost cei mai mari exportatori anul trecut.

Chiar dacă industria şi exporturile au avut o creştere în 2010, asta nu înseamnă că vom ieşi din criză în acest an. Şi nici în 2012, deoarece acesta este an electoral, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Mai exact, ieşim din recesiune, când calculele hârtiei arată că stăm mai bine, dar avem în conti­nuare deficienţele care ne-au băgat în criză şi care trebuie rezolvate.

„Nu avem şanse să ieşim din criză anul acesta, poate nu vom avea şanse să ieşim nici la anul, când va fi an elec­toral. Poate să mai dureze încă un an. Dumnezeu ştie cât va dura cri­za, pentru că aici nu se încumetă ni­meni să facă prognoze. Toată lumea se încumetă să facă prognoze privind ie­şirea din recesiune”, a mai afirmat Va­silescu, citat de Agerpres. De­cla­raţiile sale vin ca un duş rece pentru premierul Emil Boc, care anunţa trium­fător că de la 1 aprilie vom ieşi oficial din criză.

×
Subiecte în articol: economia