x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Înfiinţarea companiilor naţionale din energie nu s-a discutat în guvern

Înfiinţarea companiilor naţionale din energie nu s-a discutat în guvern

25 Ian 2010   •   00:00

Proiectul de act normativ privind constituirea celor două companii naţionale în sectorul energetic va fi discutat în următoarea şedinţă a Guvernului, a declarat, luni seara, ministrul Economiei, Adriean Videanu.



"Sper ca documentul să fie discutat în prima şedinţă de guvern", a spus Videanu, la finalul şedinţei extraordinare a Cabinetului, organizată luni seara.

Următoarea şedinţă de guvern ar urma să aibă loc miercuri, 27 ianuarie.

Potrivit ministrului Muncii, următoarea şedinţă de guvern ar putea fi programată însă abia pentru vineri, 29 ianuarie, deoarece mai mulţi membri ai Cabinetului îl vor însoţi pe preşedintele Traian Băsescu în vizita în Republica Moldova, programată pentru această săptămână.

Surse oficiale au declarat, duminică,a genţiei Mediafax, că proiectul de act normativ privind constituirea celor două companii naţionale în sectorul energetic, discutat şi în şedinţa CSAT, a fost finalizat şi poate fi aprobat şi în şedinţa de luni a Guvernului.

Guvernul s-a reunit luni în şedinţă, având ca temă principală de discuţie modalitatea de aplicare a sistemului de salarizare unitară în sectorul bugetar.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat, joi, pentru Mediafax, că proiectul de înfiinţare a celor două societăţi energetice naţionale, Electra şi Energetica, a fost prezentat, joi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi va intra în dezbatarea Guvernului în această săptămână.

Autorităţile vor să reorganizeze sistemul energetic prin comasarea în două entităţi a celor mai importante companii de producţie a electricităţii şi de extracţie a cărbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Surse oficiale au declarat, la 8 ianuarie, că Guvernul a decis să amâne avizarea celor două companii, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat MECMA să opereze o serie de modificări de natură juridică în actul normativ care înfiinţează cele două entităţi.

Potrivit ultimei forme a proiectului prezentată recent de Mediafax şi care este semnată de toţi miniştrii implicaţi, inclusiv de ministrul Justiţiei, prima companie naţională, denumită Electra, va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

În urma proceselor de divizare şi fuziune, Hidroelectrica îşi încetează existenţa.

A doua companie naţională, denumită Energetica, va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa energiei pentru a determina efectele deciziei Guvernului de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale asupra mediului concurenţial.

×
Subiecte în articol: redactie