x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

08 Mai 2008   •   00:00

BANI. Salariul mediu net a fost de 1.192 lei în luna martie, în urcare cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 5,1% faţă de luna februarie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cel mai mult s-a c&

BANI. Salariul mediu net a fost de 1.192 lei în luna martie, în urcare cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 5,1% faţă de luna februarie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cel mai mult s-a cîştigat în activităţile de intermedieri financiare, 3.595 lei, iar cel mai puţin în prelucrarea lemnului, cu excepţia mobilei, unde se ridică la doar 674 lei.

 

 

REZULTATE. Profitul net al Petrom pe primul trimestru aproape s-a triplat, ajungînd la 977 milioane lei (267 milioane euro), faţă de perioada similară a anului trecut, cînd se situa la doar 381 milioane lei, susţinut de creşterea barilului de ţiţei pe plan mondial. Cifra de afaceri a companiei a scăzut de la 3,719 miliarde lei la 3,613 miliarde lei. Investiţiile au urcat de la 551 milioane lei la 2,047 miliarde de lei, de aproape patru ori mai mult. În urmă cu trei zile, compania a majorat preţurile carburanţilor cu 0,12 lei (1.200 de lei vechi).

 

 

MAJORARE. Guvernul a aprobat ieri majorarea plafonului veniturilor nete pe membru de familie necesare accesului la locuinţe sociale de la 436 lei pe lună în ultimele 12 luni la 1.266 lei, a anunţat Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Măsura facilitează accesul la aceste locuinţe persoanelor şi familiilor evacuate sau care urmează a fi evacuate, ca şi tinerilor proveniţi din instituţii de ocrotire socială, invalizilor, persoanelor cu handicap, pensionarilor, veteranilor şi văduvelor de război.

 

 

ALIANŢĂ. Tarom a încheiat un acord de preaderare la Alianţa SkyTeam, cu o durată de 18 luni, timp în care operatorul român va derula investiţii de două milioane dolari pentru a fi acceptat în Alianţă. “Cea mai importantă condiţie de aderare este armonizarea sistemelor IT, rezervare, inventariere şi check-in”, a spus preşedintele Tarom, Gheorghe Bîrla. În urma aderării, pasagerii companiei româneşti vor avea acces la 800 de destinaţii noi, precum şi tarife mai avantajoase.

 

 

CREŞTERE. Valoarea lucrărilor de construcţii a urcat în primul trimestru, în termeni reali, cu 32,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform Institutului Naţional de Statistică. Creşterea a survenit la toate tipurile de construcţii. Astfel, valoarea lucrărilor la clădirile nerezidenţiale a fost cu 33% mai mare, la cele rezidenţiale cu 32,3%, iar la cele inginereşti cu 31,8%. Construcţiile noi au urcat cu 46,2%, reparaţiile capitale au urcat cu 30,4%, în vreme ce lucrările de întreţinere şi reparaţii au crescut cu 13,6%.

 

 

RECORD. Vînzările din sectorul de retail din România au înregistrat în martie un ritm de creştere de peste 40 de ori mai mare decît media UE, comparativ cu perioada similară din 2007, potrivit Eurostat. Rata de creştere în România a fost de 16,2%, iar la nivelul UE s-a situat la 0,4%. Ritmul a fost cu 5,4 puncte procentuale mai lent decît în februarie.

×
Subiecte în articol: economic