x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info economic-business 30 iunie 2007

Info economic-business 30 iunie 2007

30 Iun 2007   •   00:00

TAXA VERDE. Producătorii şi importatorii de articole electrice şi electronice vor introduce de la 1 iulie taxa pentru gestionarea deşeurilor.Incasările vor fi virate asociaţiei RoRec, care va gestiona deşeurile de la colectare pănă la reciclare. Valoarea "timbrului verde" variază intre 2 şi 37 de lei şi va fi achitată la cumpărarea produsului. Pentru deşeurile provenite de la echipamentele şi sursele de iluminat, va fi aplicată, de la 1 august, o taxă de 0,9 lei pentru fiecare produs, sumele urmănd să fie incasate de asociaţia Recolamp.

VALUTE. Speculatorii au impins leul pănă la un nou maxim istoric al ultimilor cinci ani. BNR a anunţat un curs de referinţă de 3,1340 lei/euro, nivel sub care nu a mai intrat incepănd cu 6 iunie 2002. In piaţă au apărut ordine mari de vănzare de valută din partea unor fonduri speculative, iar rata de schimb a coborăt cu 2 bani, de la 3,1530-3,1550 lei/euro, la 3,1330-3,1350 lei/euro. Insă vănzările agresive s-au oprit imediat după ce banca centrală a anunţat rata de referinţă.

ADMINISTARE. Membrii consiliilor de administraţie ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale aparţinănd statului vor fi plătiţi cu o indemnizaţie stabilită prin ordin al ministrului de resort sau, după caz, prin hotărăre a Consiliului Judeţean sau Local, şi nu de Consiliul de Administraţie, ca in prezent. Vestea bună este că membrii

CA işi păstrează calitatea de angajaţi, dar nu pot face parte din mai mult de două CA, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobată recent de Guvern.

SCUMPIRI. Pachetele de ţigări se vor scumpi, in medie, cu 0,2-0,3 lei de la 1 iulie. Guvernul a aprobat majorarea cu 20% a accizelor la ţigări, acciza totală va fi calculată printr-o acciză specifică de 20,89 euro/1.000 ţigarete plus 27% aplicat asupra preţului maxim de vănzare cu amănuntul. "JTI va scumpi ţigările in medie cu 0,2 lei, insă la ţigările mai ieftine, scumpirea va fi mai mare", a declarat Gilda Lazăr, director Japan Tobacco International (JTI) Romănia.

Şi Galaxy Tobacco, Phillip Morris Romănia şi British American Tobacco Romănia au anunţat că vor opera majorări cuprinse intre 0,2 şi 0,5 lei pe pachet.

BECHTEL. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ieri că proiectul privind Autostrada Transilvania este vital pentru judeţele din această zonă a ţării, in condiţiile in care Romănia "a dormitat" 17 ani in dezvoltarea infrastructurii. El nu a precizat costurile pe care le presupune realizarea autostrăzii de către Compania Bechtel şi a spus că nu poate exista un control al valorii cheltuielilor decăt printr-o relaţie permanentă de comunicare cu constructorul şi cu instituţiile statului, dublat de o verificare permanentă exercitată de la cel mai inalt nivel.

EXPROPRIERI. Ministerul Transporturilor va acorda despăgubiri de circa 23 de lei pentru un metru pătrat de teren expropriat pentru construcţia celui de-al doilea tronson al Autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, potrivit unui proiect de hotărăre al instituţiei. Despăgubirile in valoare de 9,7 milioane lei vor fi direcţionate către proprietarii unui număr de 345 de imobile cu o suprafaţă totală de 41,4 hectare. Proprietăţile se află in localităţile Moara Vlăsiei, Snagov, Gruiu, Balta Doamnei, Gherghiţa, Drăgăneşti, Dumbrava, Berceni, Bărcăneşti şi Ploieşti. Fabrica Nokia, la Cluj. Compania finlandeză Nokia a marcat ieri inceperea lucrărilor la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, cea de-a XI-a facilitate de producţie a companiei, la nivel mondial. Nokia estimează o investiţie de 60 de milioane de euro pentru acest demers. Guvernul Romăniei urmează să aloce incă 15 milioane de lei pentru introducerea utilităţilor la această investiţie, pe lăngă cele 11, 2 milioane de lei alocate pănă in prezent.

Căteva sute de persoane s-au inghesuit ieri-dimineaţă, la Sala Sporturilor "Horia Demian" din Cluj-Napoca, la bursa locurilor de muncă organizată pentru compania finlandeză, aproximativ 500 de persoane urmănd a fi angajate  aici.

×
Subiecte în articol: economic