x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Instabilitate politică: acordul cu FMI e în pericol

Instabilitate politică: acordul cu FMI e în pericol

de Daniela Ivan    |    13 Oct 2009   •   00:00

Instabilitatea politică crează mari presiuni pe leu şi poate duce chiar la amânarea tranşei a treia de la FMI care ar trebui să vină în decembrie. Ieri, imediat după căderea Guvernului, BNR a intervenit pentru a ţintui cursul la 4,29 lei/euro.



Amânarea tranşei de la FMI ar fi scenariul cel mai optimist la care ne putem aştepta, spun analiştii de la ING Bank. „Cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla este să nu avem un guvern foarte repede, ceea ce ar duce la eşuarea acordului cu FMI şi, într-un final, la adâncirea recesiunii", a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Toţi analiştii economici consideră că dacă nu vom avea un guvern cât mai repede, acordul cu FMI va eşua, iar recesiunea se va adânci. „Pe termen scurt, ne aşteptăm ca instituţiile internaţionale (FMI, UE) să adopte o poziţie în aşteptare şi vedem riscuri numai în sensul amânării plăţii din decembrie, dar nu ne aşteptăm la un colaps complet al programului", se arată în raportul Unicredit asupra regiunii Europei Centrale şi de Est (ECE). Aceiaşi opinie au exprimat-o şi analiştii grupului Raiffeisen.

LEUL ŢINUT DE BNR
Cursul de schimb a urcat la 4,3 lei/euro, imediat după anunţul privind căderea Guvernului Boc 2, însă la scurt timp a revenit la 4,29 lei/euro, iar dealerii susţin că banca centrală a intervenit indirect pe piaţă prin vânzare de euro, pentru a împiedica o depreciere mai abruptă a leului. Însă presiunea pe leu va continua şI BNR va fi nevoită să intervină masiv în piaţă. „Va continua presiunea asupra leului, vor continua restricţiile pe care şi le-au autoimpus atât investitorii străini cât şi cei români şi ne aşteptăm al un blocaj administrativ. Administraţia va continua să lucreze la jumătate din turaţie", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. Pe de altă parte, există riscul ca BNR să nu mai poate controla cursul, consideră Laurian Lungu, manager partner la Macroanalitica. "Când incertitudinea devine prea mare, este posibil să existe ieşiri de capital, care nu pot fi anulate de intervenţia BNR", a explicat Lungu, care a menţionat că ceea ce contează este dacă situaţia de incertitudine politică se va menţine sau chiar intensifica pe termen mai mare de o lună.

×