x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţii înjumătăţite

Investiţii înjumătăţite

13 Aug 2009   •   00:00
Investiţii înjumătăţite
Sursa foto: Laurenţiu Nica/INTACT IMAGES

Investiţiile străine în România au scăzut cu 42,9% în primul semestru, până la nivelul de 2,894 miliarde de euro, faţă de cele 5,076 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Banca Naţională a României.



Creditele în interiorul grupului au reprezentat 49,7% din aceste investiţii, participaţiile la capital au fost 40,9%, în timp ce reinvestirea profitului a contabilizat 9,4%.

La finele lunii mai, investiţiile erau de 2,475 miliarde de euro.

Sectorul auto este principalul aducător de investiţii. Ford a adus în România 200 de milioane de euro la Craiova, în vreme ce alte subscrieri importante au fost efectuate de producătorul de componente auto Schaeffler România din Braşov, cu 50 milioane de euro, şi de Pirelli Tyres Romania, cu 46,7 milioane de euro, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

POFTA DE CUMPĂRĂTURI
Companiile din retail au adus şi ele în ţară sume importante, Real şi Kaufland subscriind fiecare câte 31 de milioane de euro în luna martie, în timp ce lanţul de supermarketuri Mega Image a adus 17 milioane de euro în aprilie.

Industria grea a adus şi ea în ţară sume mari. Ruşii de la TMK au adus în ţară la TMK Artrom o infuzie de 57 de milioane de euro, urmaţi de şantierul naval STX Ro Offshore Brăila, cu 17 milioane de euro.

În sectorul financiar, EFG Eurobank a majorat capitalul Bancpost cu 53,6 milioane de euro, Domenia Credit - 11 milioane de euro, MKB Romexterra Bank - 10,8 milioane de euro, iar fondul de investiţii austriac New Frontier a avut un raport de 12,5 milioane de euro. În cadrul asiguratorilor, Omniasig Vienna Insurance Group a primit un influx de capital totalizând 30,6 milioane de euro în timp ce AIG Life Asigurări a adus 9,2 milioane de euro.

De asemenea, o companie cipriotă a cumpărat o parte din acţiunile deţinute de omul de afaceri Ion Ţiriac la Ion Ţiriac Air.

Investiţiile străine directe s-au ridicat anul trecut la 9,02 miliarde euro, în creştere cu 24,5% faţă de 2007, şi au acoperit în proporţie de 53,5% deficitul de cont curent, situat la 16,87 miliarde euro.

×
Subiecte în articol: economic investiţiile străine