x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Irlanda îşi face o "pusculita" de opt miliarde de euro

Irlanda îşi face o "pusculita" de opt miliarde de euro

23 Mai 2018   •   13:14
Irlanda îşi face o "pusculita" de opt miliarde de euro

Irlanda intenţionează ca, pe termen mediu, să pună deoparte opt miliarde de euro în noul său fond pentru "zile negre", destinat să protejeze economia de orice potenţiale şocuri viitoare, a anuntat ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe.

 

Irlanda a prezent planurile preliminare pentru constituirea unui fond de rezervă în anul 2016 şi anul trecut Donohoe declara că, în prima fază, acest fond va fi dotat cu 1,5 miliarde euro de la fondul suveran de investiţii, Ireland Strategic Investment Fund (ISIF), urmând ca pe parcursul următorilor trei ani să se adauge câte 500 milioane de euro pe an.

Miercuri, ministrul irlandez de Finanţe a informat că va pune deoparte primele 500 milioane de euro în proiectul de buget pentru 2019, care va fi prezentat în luna octombrie. "Planul pe termen mediu este să avem un fond cu până la opt miliarde de euro", a declarat Paschal Donohoe pentru postul de radio Newstalk după ce cabinetul de la Dublin a aprobat marţi înfiinţarea fondului de rezervă.

"Avem multe alte nevoi pe care trebuie să le acoperim în fiecare an însă având în vedere cât de mic este deficitul în prezent precum şi care sunt veniturile noastre din taxe, cred că este adecvat să înfiinţăm acest fond suplimentar ca o poliţă de asigurare pentru acel gen de lucruri pe care nu le putem anticipa în acest moment", a spus Donohoe.

Potrivit ministrul irlandez de Finanţe, este imperativ să fie evitate greşelile pro-ciclice din trecut. Având în vedere că în prezent economia traversează o perioadă care gradul de ocupare se apropie de nivelul maxim, este crucial ca politica bugetară să nu sporească presiunile de supraîncălzire. AGERPRES

×