x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: “Atenţie la riscul valutar!”

Isărescu: “Atenţie la riscul valutar!”

de Jurnalul National    |    29 Feb 2008   •   00:00

Intervalul în care a variat cursul în primele două luni ale acestui an pare a fi o plajă sustenabilă pentru situaţia actuală a economiei româneşti, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu într-un interviu acordat revistei Săptămâna Financiară.

Credite în franci elveţieni

 

Intervalul în care a variat cursul în primele două luni ale acestui an pare a fi o plajă sustenabilă pentru situaţia actuală a economiei româneşti, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu într-un interviu acordat revistei Săptămâna Financiară.

“Cursul s-a găsit la niveluri nesustenabile şi clar supraapreciate în prima parte a anului trecut. România a fost afectată de intrări masive de capitaluri. S-a pariat puternic pe leu. Apoi jucătorii s-au răzgândit”, a spus guvernatorul BNR. “În vara lui 2007 leul era categoric supraevaluat, iar în prezent pare la niveluri mult mai sustenabile, dacă ne uităm la indicatorii macroeconomici şi la piaţă. Ceea ce aş vrea să se reţină este că la baza unei aprecieri nominale de durată a leului nu poate fi decât câştigul de productivitate acumulat în timp. Or, ce constatăm noi în prezent: un astfel de câştig, acumulat în perioada 2000-2005, chiar dacă a fost substanţial, a început să se erodeze în ultimii doi ani. România pare că merge către o altă opţiune. Nu doreşte să conserve, să păstreze aceste câştiguri de productivitate într-o apreciere reală şi nominală a leului, ci să le utilizeze imediat, sub forma creşterilor salariale peste productivitate. Cele două noţiuni se exclud una pe cealaltă”, a explicat Isărescu.

 

CREDITARE. Guvernatorul a avertizat populaţia să ia în calcul riscul valutar atunci când ia un credit. “Inflaţia mai mare decât în zona euro, asociată cu creşteri substanţiale de salarii, duce la erodarea bazei de apreciere a leului, ceea ce se reflectă şi în deteriorarea contului curent. În consecinţă, cei care iau, de exemplu, un credit în valută mizând pe faptul că acesta pare să aibă un cost mai scăzut decât un credit în lei, ar trebui, în mod evident, să ia în calcul şi evoluţia viitoare a cursului de schimb”, spune Isărescu.

 

Valute. Riscurile sunt şi mai mari atunci când creditele sunt luate în franci elveţieni. “Francul elveţian poate să evolueze total independent faţă de euro şi, în consecinţă, faţă de leu. Dacă prognoza cursului euro/leu în următorii ani e greu de făcut, vă închipuiţi cât de dificil este de estimat raportul franc/leu. Pentru că nu e vorba doar de evoluţia leului, ci şi de cea a francului. Moneda naţională a României a devenit internaţional convertibilă. Este o inducere în eroare ca la o mişcare de curs să se spună numai aşa: leul a crescut faţă de francul elveţian. Este foarte posibil ca francul elveţian – care este total independent faţă de noi – să aibă o evoluţie în sus sau în jos şi într-o mişcare de curs nu ştii cât aparţine, de fapt, leului şi cât francului. Şi ar mai fi un risc de adăugat: uitându-ne în trecut, dar nu foarte departe – la ultimii 40-50 de ani –, francul elveţian a fost monedă de refugiu. În momente de mari turbulenţe internaţionale el se poate aprecia considerabil atât faţă de leu, cât şi faţă de euro. Şi atunci, ce pare acum ieftin privind de pe latura dobânzii se poate dovedi extrem de scump dacă ne uităm din perspectiva cursului. Debitorul poate chiar constata că are de plătit dublu faţă de ce a calculat”, a explicat Isărescu.

×
Subiecte în articol: economic