x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Economia creşte la iarnă

Isărescu: Economia creşte la iarnă

de Vali Blanaru    |    10 Sep 2009   •   00:00
Isărescu: Economia creşte la iarnă
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Economia se va întoarce pe creştere, dacă nu în trimestrul III, aproape sigur în ultimele trei luni, întrucât în ultimul trimestru de anul trecut există un efect de bază, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.



Guvernatorul a fost de acord că cea mai probabilă revenire a economiei se va face sub formă de "V", iar în ceea ce priveşte producţia industrială se observă deja o revenire faţă de minimum atins în februarie-martie. "Împărtăşesc opinia unui bancher că de acum singura direcţie a economiei e în sus. Nu ştiu viteza cu care se va relua", a mai spus Isărescu.

El a arătat că "generozitatea exagerată" a băncilor-mamă, inclusiv în luna septembrie 2008, şi ulterior suprareacţia sistemului bancar au condus la această ruptură între evoluţia economiei până în trimestrul IV al anului trecut şi cea ulterioară. El a avertizat că băncile s-ar putea trezi prea târziu pentru a-şi ajuta clienţii şi a îndemnat la "mai multă atenţie şi flexibilitate".

România a eşuat în încercarea de a demonstra că este "un exportator de credibilitate", a mai spus Isărescu, făcând referire la împrumutul de 20 de miliarde de la FMI şi UE. "Am eşuat în încercarea de a arăta că putem fi un exportator de credibilitate. O ţară ar trebui să exporte credibilitate, să arate că în momentele grele poate să acţioneze, nu să apeleze la instituţiile financiare internaţionale", a afirmat el.

×
Subiecte în articol: economic mugur isarescu