x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu face comitet de lucru pentru rezerva BNR

Isărescu face comitet de lucru pentru rezerva BNR

de Daniela Ivan    |    05 Sep 2011   •   21:00
Isărescu face comitet de lucru pentru rezerva BNR

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei a decis instituirea unui comitet de lucru care sa analizeze structura viitoare a rezervelor nationale, inclusiv a rezervei de aur.

'Am hotarat instituirea unui comitet de lucru care sa discute despre structura viitoare a rezervei nationale a Romaniei, despre marirea ei, sunt lucruri pe care le vom face publice la momentul respectiv', a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a adaugat ca, atunci cand a spus ca rezerva de aur a Bancii Nationale este adecvata, s-a referit la situatia din momentul actual, peste trei-cinci-zece ani se vor face alte judecati.

Intrebat ce-ar inseamna pentru BNR reactivarea mine­lor de aur, guvernatorul a afirmat ca subiectul va fi analizat in cadrul Consiliului de Ad­ministratie al bancii centrale.

Intrebarea vine in contextul in care presedintele Traian Basescu a afirmat ca vrea ca Romania sa ajunga la o re­zerva de 200 de tone de aur.

'Presedintele a facut o optiune strategica, ea nu se intampla peste noapte, exploatarea zacamintelor de aur ale Romaniei se va face in timp. Eu cred ca nimeni nu a inteles ca maine se vor dubla rezervele de aur. Rezerva internationala a Bancii Nationale este, de fapt, rezerva statului roman, administrata de Banca Nationala. Noi o administram, dar legat de structura ei, de marimea ei, aceasta este o decizie strategica, are o importanta componenta politica. Noi am luat nota de optiunea pe care a luat-o presedintele si o vom analiza in cadrul Consiliului de Administratie al BNR', a aratat Isarescu.

In luna iulie a acestui an, rezerva de aur a BNR era de 103,7 tone, in valoare de 3,767 miliarde de euro, reprezentand circa 10% din rezervele internationale totale. Romania se plaseaza pe pozitia a 33-a in lume dupa cantitatea de aur din rezerva.

×
Subiecte în articol: economia