MACROECONOMIE ● Inflaţia şi deficitul agită spiritele
Banca Naţională a României este împotriva “vînturării de cifre”
referitor la cele 30 de miliarde de euro promise de Varujan Vosganian
pentru investiţiile în infrastructură pînă în 2013. Guvernatorul
Isărescu a spus că doreşte analize serioase.
MACROECONOMIE ● Inflaţia şi deficitul agită spiritele
Banca Naţională a României este împotriva “vînturării de cifre” referitor la cele 30 de miliarde de euro promise de Varujan Vosganian pentru investiţiile în infrastructură pînă în 2013. Guvernatorul Isărescu a spus că doreşte analize serioase.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat ieri că este adeptul unor “analize mai sofisticate” în privinţa evaluării sumelor necesare investiţiilor în infrastructură în următorii ani în ţara noastră şi în perioada în care România se va apropia de nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeană. “Sînt adeptul unor analize mult mai sofisticate decît vînturarea unor cifre care pot spune mult, pot spune puţin”, a precizat Isărescu la un seminar economic. Guvernatorul BNR a mai arătat că în ultimele zile s-a vorbit despre o sumă de 30 de miliarde de euro destinată infrastructurii.
FĂRĂ NUMĂR. Afirmaţiile lui Isărescu îl vizează direct pe Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, care a anunţat săptămîna trecută că pînă în 2013 vor fi alocate de la buget 30 de miliarde de euro pentru programele de infrastructură şi 20 de miliarde pentru sectorul energetic, potrivit Mediafax. “Nu încurajez utilizarea cifrelor fără un substrat analitic serios”, a adăugat el. “Nu cred că trebuie să discutăm de deficite bugetare mari, cînd noi nu reuşim în ultimii şapte ani să terminăm proiecte de infrastructură majore, unele anunţate încă din 2000”, a spus Isărescu, care a dat ca exemple centurile de ocolire a unor oraşe mari, precum Sibiul.
INFLAŢIE. Pe lîngă acestea, Isărescu a precizat că inflaţia este la un nivel înalt, iar timpul rămas pînă la aderarea la euro, care ar trebui să se producă în 2014, este foarte scurt, iar eforturile trebuie efectuate în această direcţie. “Trebuie redus deficitul extern, nu te va crede nimeni dacă o să ai inflaţie scăzută cu un deficit de cont curent mare”, a mai completat guvernatorul.
BNR. El susţine că reducerea inflaţiei şi asigurarea de venituri înalte pe viitor sunt continuare a reformelor structurale, astfel încît productivitatea să crească.
Comisia Europeană a avertizat în urmă cu două săptămîni România că trebuie să îşi reducă cheltuielile, deoarece în acest ritm ţara noastră va ajunge la un deficit bugetar de 2,9% anul acesta şi de 3,7% în 2009.
Citește pe Antena3.ro