Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca banca centrala este nevoita sa nu mai urmareasca evolutia cursului. De ce? Pentru ca avem nevoie de bani din afara tarii, bani care nu intra daca speculatorii observa ca banca centrala tine artificial cursul. Cam asta a vrut sa spuna guvernatorul in declaratia sa "tehnica".
"Trebuie sa ne pregatim pentru un deleveraging (dezintermediere) in Romania pentru ca este inerent, toate semenalele duc acolo. O anumita pregatire in politica monetara si supraveghere trebuie sa aiba loc sa evitam un credit crunch (inasprirea conditiilor de creditare - n.r.). Hai sa gandim din nou paradigmele. Avem nevoie de investitii, de funding, bancile au nevoie de funding, cele foarte dependente de un funding de la bancile mama trebuie sa-si gaseasca alternative si atunci avem nevoie de alte intrari de capital, chiar daca ele sunt pe termen scurt, de portofoliu, ceva mai deranjante.
Realitatea este ca la cursul de schimb incepem sa ne uitam mai putin pentru ca nu avem incotro", a afirmat guvernatorul BNR.
El a aratat ca resursele interne sunt limitate si nu trebuie "inflamate" pentru ca exista pericol inflationist.
"Economisirea interna, daca am stimula foarte tare... in primul rand aceasta galeta de resurse interne este limitata. Doar daca le inflamezi. Nu ne trebuie inflatie, sa ne furam caciula ca sa crestem economisirea si consumul. Cum poti sa cresti economisirea sa nu distrugi consumul? Cu grija (...) Si statul este inghesuit, si cercurile de afaceri, si BNR este stramtorata. Rezerva o fructificam la mai putin de o zecime din cum o fructificam in trecut", a mai spus Isarescu.