x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Străinii au vândut titluri de stat de câteva miliarde de lei

Isărescu: Străinii au vândut titluri de stat de câteva miliarde de lei

de Mediafax    |    02 Aug 2012   •   14:37
Isărescu: Străinii au vândut titluri de stat de câteva miliarde de lei

Investitorii straini au vandut titluri de stat din portofoliu de cateva miliarde de lei, ceea ce a influentat piata valutara si cursul de schimb, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca iesirile de capital, cauzate inclusiv de situatia politica, s-au manifestat pe mai multe canale.

"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale, cu precadere din Europa, cu tensiunile politice interne. Cu alte cuvinte, aceasta suprapunere a accentuat iesirile de capital. De exemplu, o parte din titlurile de stat emise in lei si aflate in posesia nerezidentilor, dupa datele noastre au fost vandute. Adica a crescut oferta de lei si concomitent cererea de valuta. E vorba de cateva miliarde de lei, dupa datele nostre preliminare. Urmeaza sa le analizam aceste date, dar bineinteles ca influenteaza piata valutara din Romania si cotatiile", a explicat Isarescu.

Seful BNR a explicat, de asemenea, ca nu se reinnoiesc la scadenta liniile de credit ale unor banci comerciale.

"Nu avem intreruperi, dar observam o inclinatie mai scazuta pentru a reinnoi cu diverse motivatii. Si acestea creeaza probleme in domeniul finantarii deficitului de cont curent (...) Mai avem si alte canale prin care se observa efectul nefavorabil pentru noi", a continuat Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat ca detensionarea situatiei politice interne ar ajuta foarte mult economia romaneasca prin revenirea increderii investitorilor straini, intrucat situatia financiara din Europa nu se va calma in urmatoarele saptamani.

"Speram si intr-o imbunatatire a finantarii externe a deficitului bugetar ceea ce va ajuta si rezeva (...) De multe ori rezerva este tinuta nu pentru ca sa o folosesti ci ca sa descurajezi".

Leul a pierdut 4,2% de la inceputul lunii iulie si pana la referendum.

Cursul de schimb a revenit joi peste nivelul de 4,6 lei/euro, dupa ce la inceputul saptamanii a avut o usoara revigorare.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piata interbancara saptamana trecuta, marti, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referintei recordul a fost de 4,6397 lei/euro. Cursul BNR de joi este la distanta de trei bani fata de nivelul record.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu