x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Joia neagră a scumpirilor

Joia neagră a scumpirilor

27 Iun 2008   •   00:00
Joia neagră a scumpirilor

TENSIUNI ● Sindicatele vor ieşi în stradă din iulie împotriva îngheţării salariilor
Gazele naturale, curentul electric şi creditele se vor scumpi. Majorările vor provoca reacţii în lanţ şi creşteri de preţ în toate sectoarele economice. Analiştii estimează o creştere a inflaţiei: o inflaţie anuală de 9,5% pentru iulie.



TENSIUNI ● Sindicatele vor ieşi în stradă din iulie împotriva îngheţării salariilor
Gazele naturale, curentul electric şi creditele se vor scumpi. Majorările vor provoca reacţii în lanţ şi creşteri de preţ în toate sectoarele economice. Analiştii estimează o creştere a inflaţiei: o inflaţie anuală de 9,5% pentru iulie.

Preţul gazelor la consumatorii casnici va creşte în medie cu 12,5% de la 1 iulie, în vreme ce tariful la energie electrică se va majora în medie cu 5,3%. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis ieri să mărească preţul, după ce distribuitorii de gaze ceruseră majorări de circa 24%. Astfel, noile preţuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh în cazul E.ON GAZ România (în creştere cu 11,6%) şi de 104,70 lei/MWh în cazul Distrigaz Sud Bucureşti (în creştere cu 12,5%), potrivit unui comunicat al ANRE.

Majorarea survine în urma noilor maxime ale preţului barilului de petrol pe bursele internaţionale, maxime care au antrenat creşterea preţului la gaze naturale, al căror preţ se calculează în funcţie de cotaţiile ţiţeiului. Per total, în acest an, majorarea preţului la gaze naturale este de 21%, după ce, în luna februarie, Autoritatea de Reglementare a mai majorat o dată preţul gazelor cu 8,5%, procent din care 5% îl reprezenta creşterea de preţ pentru producţia internă.

CURENT ELECTRIC. Pentru energia electrică, tarifele vor creşte în medie cu 5,3%. Pentru consumatorii casnici, majorarea este de 4,4%, adică un preţ de 0,3125 lei/ kWh, conform ANRE. "Noile tarife la furnizarea de energie sînt determinate de creşterea costurilor cu combustibilii, precum şi de investiţiile pentru conformarea la standardele de mediu şi cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de seră (dioxidul de carbon), care nu se încadrează în limitele impuse prin directivele specifice ale CE", se arată în comunicatul ANRE. Cea mai recentă majorare a preţului la electricitate, cu circa 4%, a avut loc la 1 aprilie 2007.

EFECTE. Impactul majorării de preţuri la curent şi gaze va împinge inflaţia cu circa 1% în iulie, astfel încît să se ajungă la o inflaţie anuală de 9,5%. "Impactul celor două majorări asupra inflaţiei va fi unul major şi anticipez o creştere de 0,7-0,75% în inflaţia lunară. În plus, se va manifesta şi un impact indirect asupra inflaţiei prin scumpirea produselor al căror preţ este influenţat direct şi major de costul gazelor naturale şi al energiei electrice", apreciază Ionuţ Dumitru, analist-şef al Raiffeisen Bank România.

Potrivit lui Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, preţul alimentelor va creşte, însă nu cu acelaşi procent cu care au crescut utilităţile, "ci undeva la jumătate". În schimb, Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan, a spus că pînă în toamnă n-ar trebui să existe scumpiri, deoarece vom intra cît de curînd pe grîul din noua recoltă, care are în mod normal un preţ mai scăzut. "Pînă începem să cumpărăm grîu de la depozitari nu ar trebui să fie majorări. În general, din octombrie nu mai cumpărăm direct de la producători", a afirmat Popescu.

Tot de la 1 iulie va creşte şi acciza totală pentru ţigarete, care va ajunge la 50 de euro/1.000 de ţigarete, faţă de 41,5 euro, cît este în prezent. Măsura va duce la o creştere medie cu 39 de bani (3.900 lei vechi) a preţului de vînzare cu amănuntul pentru fiecare pachet de ţigări.

CREDITE. Şi creditele se vor scumpi după ce BNR a majorat cu 0,25 puncte procentuale dobînda de referinţă, la 10%, şi a decis să păstreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii, aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit. Este pentru a şasea oară consecutiv cînd BNR majorează dobînda. Dacă majorările la gaze se vor aplica de la 1 iulie, dobînda de politică monetară se va majora începînd de azi. Banca Naţională a luat această decizie după ce inflaţia anuală a ajuns la 8,49% în luna mai, ceea ce înseamnă o erodare a cîştigurilor românilor. Un alt efect al deciziei BNR este majorarea dobînzii la depozitele în lei, care să stimuleze economisirea. Totuşi, partea mai puţin plăcută este că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi în scădere şi mai mult, investitorii fiind mai tentaţi să plaseze banii în depozite cu randamente în jurul a 10% decît să mai ţină banii pe Bursă, în condiţiile în care aceasta a atins acum două zile minimul ultimelor 22 de luni.

Vara protestelor

Varujan Vosganian a anunţat săptămîna trecută îngheţarea salariilor în domeniul bugetar ca măsură pentru calmarea inflaţiei. În schimb, sindicatele CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa au anunţat proteste în toată ţara începînd cu luna iulie, din cauza negocierilor eşuate pe tema creşterii salariului minim. Paul Păcuraru, Ministrul Muncii, a motivat decizia de îngheţare a salariului minim în acest an prin faptul că "există riscul de escaladare a inflaţiei, ca urmare a creşterii salariale nesusţinute de productivitatea muncii". Răzgîndirea membrilor Guvernului vine după ce, în luna decembrie 2008, reprezentanţii Executivului, patronatelor şi sindicatelor au semnat un protocol prin care salariul minim să ajungă de la 500 de lei la 540 de lei. "Începînd cu 1 iulie, pe o perioadă nedeterminată, vom picheta toate sediile prefecturilor din ţară, Ministerul Muncii, al Finanţelor, dar şi sediul Guvernului, pentru a protesta faţă de refuzul autorităţilor de a majora salariul minim la 540 de lei începînd cu luna iulie", a declarat ieri Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia.

×
Subiecte în articol: economic iulie