Nabucco va schimba radical peisajul energetic din Europa şi Orientul Apropiat din 2010, când va începe finanţarea şi toate guvernele statelor participante vor ratifica proiectul, iar Rusia se va alătura consorţiului.
Rusia va accepta gazoductul Nabucco, iar Gazprom va furniza gaze naturale prin gazoductul susţinut de Uniunea Europeană (UE), a declarat la Bucureşti fostul vice-cancelar german Joshka Fischer. "Trenul a pornit din staţie. Anul viitor va fi decisiv pentru Nabucco: se va ratifica în toate ţările participante şi va începe finanţarea. South Stream? Nu există nici un South Stream, doar discuţii despre el. Spre deosebire de Nord Stream, unde există ţevile, finanţarea şi studiile de fezabilitate sunt gata, South Stream nu are nimic" a spus Fischer.
Diversificarea este necesară în perspectiva epuizării resurselor interne, a adăugat şi Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. "Pe termen lung nu este bine să te bazezi doar pe rezervele interne, ci trebuie să ai opţiuni după epuizarea resurselor", a afirmat Gheorghe. Ea a adăugat că în acest an consumul de gaze va scădea la 12,8-13 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 18 miliarde metri cubi în urmă cu cinci ani, din cauza reducerii cererii.
SOUTH STREAM, DOAR DISCUŢII
Realizarea conductei ce va aduce gaz caspic în Europa va schimba radical politica externă a Rusiei. "O dată ce Nabucco se va construi, politica externă a Rusiei se va schimba cu 180 de grade", a spuel Fischer, care este consultant pentru gazoductul Nabucco şi a fost şi ministru de Externe al Germaniei. El a prezis că, imediat ce se va porni la realizarea Nabucco, Gazprom va accepta proiectul şi se va alătura acestuia într-o relaţie în care toate părţile să aibă de câştigat.
El a făcut această precizare în contextul discuţiei despre licitaţia pentru 50% din capacitatea de transport din Nabucco.
PROBLEME POLITICE
În privinţa problemelor Nabucco, Fischer a spus că majoritatea lor sunt politice, nu de natură economică. El a enumerat dintre problemele întâmpinate conflictele îngheţate din regiunea caucaziană, "unde emoţiile sunt mari", problema şi programului nuclear al Iranului, relaţiile UE cu Rusia şi statutul Mării Caspice. Crearea unei pieţe europene comune a gazelor ar fi un semnal puternic pentru Rusia, iar relaţiile ar trebui să se bazeze pe parteneriate, nu pe monopoluri, a mai declarat Joschka Fischer, consultant pentru gazoductul Nabucco.
"Europa ar trebuie să se îndrepte spre parteneriate, nu spre dominaţie, şi să nu se lase dominată. Azi vedem o Europă divizată din punct de vedere al energiei. Cred în cooperare şi relaţii bune", a adăugat el.
MOŞ CRĂCIUN ADUCE CRIZA GAZELOR
"Când erau comuniştii, ei nu aveau Moş Crăciun. Acum avem o nouă experienţă după căderea lor: Moş Crăciun şi criza gazelor. Rusia va juca un rol major în viitor în furnizarea de gaze Europei". Fischer crede că utilizarea de Rusia a energiei ca o armă de presiune denotă o gândire "îngustă". "Dacă Rusia va folosi energia pentru a pune presiune, nu va funcţiona".
Nabucco ar putea alimenta cu gaze şi pieţele estice, în cazul în care ar exista o nouă criză a gazelor. "Nabucco ar putea fi inversat, iar gazele să curgă dintre vest spre est, dacă va fi cazul", a precizat Fischer. Gazoductul Nabucco este proiectat să aducă gaze naturale caspice în Europa. Transgaz reprezintă România în consorţiu, alături de OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Botas (Turcia).
Citește pe Antena3.ro