x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract de 16 milioane lei, urcat pe SEAP la 6 luni de la semnare

Contract de 16 milioane lei, urcat pe SEAP la 6 luni de la semnare

de Cristian Anton    |    10 Aug 2016   •   11:33
Contract de 16 milioane lei, urcat pe SEAP la 6 luni de la semnare

Ares Guard SRL, firma de casă a fostului primar Neculai Onţanu, deţine monopolul serviciilor de pază la instituţiile publice din Sectorul 2. În doar câţiva ani, firma a primit contracte de 10,5 milioane de euro, de cele mai multe ori fără licitaţie. Ultimul tun a fost şi cel mai mare: peste 11 milioane de lei, prin negociere directă. În plus, anunţul de atribuire a fost trimis spre publicare după 6 luni. În mod normal, Primăria ar trebui amendată, iar contractul anulat.

Pe 20.01.2016, Direcţia Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primăriei Sectorului 2 a atribuit fără licitaţie un contract de 11.302.200 lei, fără TVA, pentru paza unităţilor de învăţământ şi a altor imobile din patrimoniul sectorului. Primăria, condusă atunci de Neculai Onţanu, urmează şi de această dată tradiţia impusă în relaţia sa cu Ares Guard SRL, limitându-se la o simplă negociere directă, cu o pagubă evidentă pentru bugetul public. Aşa s-a ajuns la o valoare finală a contractului de peste 11,3 milioane lei, în condiţiile în care plafonul iniţial al achiziţiei era de 7.534.800 lei, deci o majorare negociată a contractului, de 50%. Pe 31.03.2016, la câteva zile după ce edilul Neculai Onţanu era arestat pentru corupţie, Administraţia Pieţelor Sector 2 îşi vedea nestingherită de treabă şi atribuia aceleiaşi Ares Guard SRL un alt contract, pentru paza pieţelor Obor, Colentina, Dobroieşti, Morarilor şi Complexul, în valoare de alţi 898.920 lei, tot prin negociere directă. În fine, pe 27.04.2016, Administraţia Domeniului Public Sector 2 mai vărsa 3.873.685,2 lei, fără TVA, în conturile Ares Guard. Evident, fără licitaţie. În total, 16 milioane de lei - echivalentul a 3,5 milioane de euro - a plătit Primăria Sectorului 2 unei singure firme, în doar câteva luni, fără nici cea mai mică urmă de transparenţă.

Nereguli grave pe SEAP

Acordarea fără licitaţie a peste 11 milioane de lei nu este singura neregulă constatată în sarcina Primăriei Sectorului 2. Anunţul de atribuire a fost trimis Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pe 29.07.2016 şi publicat a doua zi, deşi contractul era parafat de pe 20.01.2016. „Doar” 6 luni întârziere, deşi termenul impus de lege în cazul achiziţiilor publice este de 48 de zile. Neglijenţă crasă a funcţionarilor sau metodă a celor implicaţi de a se asigura că banii intră în conturile Ares Guard fără a fi deranjaţi de vreun control - asta rămâne să stabilească organele competente. Potrivit Ordonanţei 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţii publice, modificată prin Legea 279/2011, aspectele sesizate mai sus reprezintă contravenţii pentru care Primăria Sectorului 2 poate fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 80.000 de lei. Mai mult, prin modificările aduse de legea amintită, instanţa poate suspenda sau chiar anula contractul, la sesizarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Ares Guard SRL este controlată de Alin Dumitru Berbecaru, fost consilier în Primăria Capitalei şi secretar general al fostului UNPR, din care făcea parte şi prietenul Neculai Onţanu, formaţiune înghiţită între timp de PMP-lui Traian Băsescu. La începutul acestui an, intră în firma preferată a Primăriei Sectorului 2 şi Nicola Elyass Bucurica, liderul galeriei lui Dinamo şi personaj cunoscut pentru violenţa sa.

×