x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea supermarketurilor, băgată la sertar

Legea supermarketurilor, băgată la sertar

de Andreea Stroe    |    12 Mai 2016   •   12:53
Legea supermarketurilor, băgată la sertar

Micii fermieri sunt determinați să iasă în stradă, după ce deputații au retrimis la Comisia de Agricultură proiectul de lege care impune pe rafturile marilor magazine produse românești în proporție de 51%. La presiunea producătorilor, care îi acuză de antiromânism, parlamentarii promit că săptămâna viitoare vor aproba actul normativ, Camera Deputaților este for decizional în această speță.

Vlad Gheorghe, președintele interimar al Confederației Agriculturii Țărănești, îi acuză de interese care nu au legătură cu România pe parlamentarii care au întors proiectul după ce acesta a fost dezbătut de şase ori în comisia de specialitate, alături de toate părţile implicate. "Ne-au râs în nas! Eu le spun că sunt antiromâni!" Mai mult, producătorii agricoli îi suspectează pe parlamentari că au cedat în faţa lobby-ului făcut de hipermarketuri.

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că singura problemă a micilor fermieri este desfacerea. "Avem potențial să hrănim nu 20 de milioane, ci 80 de milioane de oameni. Nu vom sta. Țara fierbe deja! Să nu iasă fermierul român în stradă, că vor vedea ei! Vreau o listă cu parlamentarii care au votat împotrivă. Păi, noi i-am trimis acolo să ne reprezinte interesele și ei se întorc împotriva noastră?! Am semnale că deja bat în retragere și că, până la vacanța parlamentară, vom avea legea aprobată", afirmă acesta.

Şi Emil Dumitru, președinte Pro Agro, spune că a fost surprins de decizia plenului Camerei Deputaților. "Nu înțeleg poziționarea total greșită împotriva fermierului român. Deputații nu au acționat în concordanță cu interesele producătorului autohton. Și mă refer aici la deputații PSD, ALDE și UNPR, care una au spus în comisie, și alta au făcut în plen", ne-a declarat acesta.

Potrivit proiectului de lege, comercianții vor fi obligați să se aprovizioneze în mai mare măsură de la producătorii locali şi regionali. În caz contrar, marile lanţuri de magazine riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 150.000 de lei. Pentru abateri repetate, ele vor fi închise până la şase luni.

×