x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legi de mâncat la discreţie pe stradă

Legi de mâncat la discreţie pe stradă

de Diana Scarlat    |    23 Apr 2018   •   14:56
Legi de mâncat la discreţie pe stradă

România ar putea intra, în curând, în rândul ţărilor în care străzile marilor oraşe sunt colorate cu restaurante ambulante. Autorităţile promit să îmbunătăţească legislaţia pentru „street food” şi producătorii de vinuri din România, pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor. Antreprenorii spun că în prezent există lacune legislative, dar şi interpretări ale legislaţiei care îi defavorizează. 

 

Nevoia de modificări legislative s-a dezbătut în cadrul primei ediţii a evenimentului ”Wine & Street Food Forum”, de vineri, 20 aprilie, la care au participat premierul Viorica Dăncilă, primarul Capitalei, Gabriela Firea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, şi reprezentanţi ai antreprenorilor. În cadrul dezbaterii, antreprenorii au atras atenţia că activitatea de „street food”, foarte dezvoltată în alte ţări europene, este limitată în România şi se poate desfăşura cu precădere în cadrul evenimentelor organizate, respectiv târguri şi festivaluri. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a spus că se va implica în rezolvarea acestei probleme. ”Eu mă angajez să transmit doamnei prim-ministru textul legislativ îmbunătăţit, de sorginte europeană, astfel încât aceste activităţi de wine & street food să se poată derula în bune condiţii şi în legalitate, astfel încât dumneavoastră să nu vă ascundeţi de autorităţi sau noi să vă urmărim, pentru că nu acesta este scopul. Acum, situaţia este una care îngrădeşte, practic, industria dumneavoastră în afara evenimentelor”, a spus primarul general, Gabriela Firea.

 

Soluţii concrete şi instrumente existente

Şi premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat, în cadrul Forumului, susţinerea pentru dezvoltarea acestui sector economic ce ar putea aduce creşteri semnificative economiei României. ”Trebuie să schimbăm legislaţia, dar nu vreau să o schimbăm plecând de la oameni care nu lucrează în domeniu. Vreau ca propunerile să vină din partea dumneavoastră. Într-adevăr, sunt probleme legate de birocraţie. Birocraţia în România a atins cote foarte mari. Am înfiinţat un grup la nivelul primului-ministru, tocmai pentru reducerea birocraţiei”, a precizat premierul.

La rândul său, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a vorbit despre instrumentele prin care ministerul pe care îl conduce reuşeşte să aducă politicile publice la îndemâna antreprenorilor. ”Ministerul pune la dispoziţia antreprenorilor două programe importante pentru sprijinirea exportului românesc. Primul este acela de sprijinire a târgurilor şi expoziţiilor printr-un buget dublu faţă de cel de anul trecut. Al doilea program important se axează pe internaţionalizare şi se adresează oricărei companii care doreşte să participe la un târg în mod individual. Este o alocaţie financiară nerambursabilă de 50.000 de lei pentru companii. Acest program este la dispoziţia oricărui întreprinzător din România”, a precizat ministrul.

 

 

Vă sunt alături pentru identificarea şi implementarea soluţiilor corecte, care să contribuie la o mai bună dezvoltare şi promovare a domeniului pe care îl reprezentaţi, atât în plan naţional, cât şi internaţional. Am considerat întotdeauna că este necesară o bună promovare, atât în plan intern, cât şi în plan extern. Viorica Dăncilă, premierul României

 

Forumul organizat de Intact Media Group s-a desfăşurat în cadrul evenimentului ”Wine & Street Food Festival”, de la Palatul Parlamentului, şi a pus pentru prima dată faţă în faţă antreprenorii care activează în acest domeniu cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai autorităţilor locale.

 

Prezentă la Forum, Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, i-a asigurat pe antreprenori de tot sprijinul ei

 

Termenul de avizare ar putea fi înjumătăţit

Gabriela Firea, primarul general al Municipiului Bucureşti, a prezentat, în cadrul evenimentului, câteva dintre măsurile care s-au luat deja la nivelul administraţiei, în sprijinul antreprenorilor din domeniul alimentar. ”Ştiu că nu doriţi o dublă reglementare, avizare de la primăriile de sector şi de la Primăria Capitalei. Noi am încercat să unificăm acest cadru pentru ca legislaţia să fie aceeaşi, să fie un fel de birou sau ghişeu unic, unde întreprinzătorul să depună solicitarea de avize şi să nu mai facă drumuri între Primăria Capitalei şi primăriile de sector. Am primit de la unii dintre dumneavoastră solicitarea ca avizele pentru extinderea teraselor existente, teraselor sezoniere să se acorde mai rapid, şi nu în 30 de zile. Am propus şi sunt convinsă că în Consiliul General se va vota ca acest termen să se diminueze la jumătate, deci în 15 zile să se poată obţine un astfel de aviz”, a subliniat Gabriela Firea.

×