x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leguma care și-a triplat prețul deși se cultivă tradițional în România

Leguma care și-a triplat prețul deși se cultivă tradițional în România

de Redacția Jurnalul    |    15 Dec 2023   •   15:15
Leguma care și-a triplat prețul deși se cultivă tradițional în România

Criza economică afectează și cele mai banale alimente, astfel că o legumă nelipsită din preparatele tradiționale și-a triplat prețul în ultimul an.

Totodată, seceta a contribuit și ea la creșterea prețurilor, astfel că pentru un kilogram de ceapă plătim acum de trei ori mai mult față de anul trecut. 

Deși se cultivă pe scară largă în țara noastră, pare că producția nu acoperă consumul, astfel că am ajuns să importăm. Iar țări precum Turcia, India, Maroc au impus restricții, iar Filipine a urcat atât de mult prețul, încât un kilogram de ceapă costă mai mult decât unul de carne, 

În România s-au produs doar 263.000 de tone de ceapă în 2022, față de 370.000 de tone înregistrat în 2020.

Astfel că un kilogram de ceapă costă acum 6 lei, atât în piețe cât și în magazine. În urmă cu un an, aceasta costa 2 lei/kg. Mai mult, ceapa roșie a ajuns la 10 lei/kg. 

Situația devine și mai dificilă datorită lipsei de infrastructură pentru irigații și a depozitelor specializate, necesare pentru a asigura stocarea optimă a acestui produs esențial, potrivit playtech.

 

×
Subiecte în articol: leguma scumpire ceapa