x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licentele de export au disparut

Licentele de export au disparut

26 Feb 2004   •   00:00

Romania a renuntat la inceputul acestui an sa mai impuna agentilor economici obtinerea unei licente pentru importul sau exportul majoritatii marfurilor care intra sau ies din tara. Revizuirea politicii comerciale externe a fost facuta in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana - Capitolul 1 "Libera circulatie a marfurilor

". Astfel, contigentele tarifare si obtinerea unei licente pentru exportul sau importul unor marfuri a fost revizuita o data cu inceputul acestui an. Agentii economici nu mai sunt obligati sa obtina aceasta autorizatie pentru o anumita cantitate sau un anumit produs pentru a-l exporta.

Hotararea Ministerului Economiei si Comertului, la insistenta UE, a prevazut eliminarea obligativitatii obtinerii unei licente de import pentru: deseuri valorificabile, vitamine, antibiotice, produse farmaceutice, sapunuri, detergenti, insecticide, fungicide, ierbicide. Nu au fost uitate nici gazele cu efect iritant-lacrimogen, sufocant sau paralizant destinat autoapararii individuale a persoanelor, titeiul si produsele petroliere, marfuri folosite (controversatele produse second-hand), graul, faina si ouale de pasari pentru consum. De asemenea, incepand de anul acesta au fost eliminate toate licentele de operatiuni de import si de export.

Inca au licenta

Totusi, obligativitatea obtinerii licentei de export a ramas in vigoare pentru anumite produse. Acestea sunt: minereurile neferoase si metalele pretioase, cenusi si reziduuri de metale neferoase, metale pretioase si bunuri cu continut de metale pretioase, piei brute de ovine, bovine si altele. De asemenea, veti avea nevoie de licenta pentru a exporta lemn brut, deseuri reciclabile din hartie, carton, metale feroase si neferoase, arme, munitia acestora si materialele explozibile folosite in economie (altele decat cele strategice). Un capitol sensibil a ramas cel al substantelor chimice esentiale si precursori ce pot fi folositi la producerea drogurilor, materiale radioactive si instalatii nucleare (altele decat cele strategice) pentru care obtinerea licentei de export a ramas obligatorie.

Produse periculoase

Dupa data de 1 ianuarie 2004, Romania a mentinut sistemul de licentiere numai pentru urmatoarele produse: substante chimice esentiale si precursori in vederea prevenirii producerii ilicite de droguri, armele, munitiile acestora si materiale explozibile folosite in economie (altele decat cele strategice). Comerciantii obiectelor de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice (petarde, artificii, pocnitori etc.) vor trebui sa obtina intai licenta de import. La fel sta cazul si pentru materiale radioactive si instalatii nucleare (altele decat cele strategice).


Sangele uman, liber la export

aceeasi data au fost eliminate licentele de export si pentru: pomi de Craciun si ramuri de conifere, marmura si travertin, piei tabacite de ovine, bovine si altele, paste chimice de lemn, lingouri, bare si profile din metale neferoase, produse prelucrate din metale neferoase, produse siderurgice, sange uman si animal, titei si produse petroliere.

×
Subiecte în articol: economic produse export