x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Maculatură pentru regenerabile şi eoliene transformate în clădiri

Maculatură pentru regenerabile şi eoliene transformate în clădiri

de Adrian Stoica    |    30 Apr 2018   •   18:59
Maculatură pentru regenerabile şi eoliene transformate în clădiri

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vrea înlocuirea schemei de sprijin pentru cei circa 800 de producători de energie regenerabilă prin  certificate verzi cu un nou sistem de subvenţionare. Promisiunea este că prin modificarea schemei de sprijin impactul asupra preţului final al energiei electrice plătite de consumatori nu se va modifica. Una dintre soluţiile luate în calcul este introducerea unei scheme de tipul feed-in tariff, ceea ce înseamnă introducerea unor tarife minime reglementate pentru energia produsă din aceste surse.

Anul acesta, excesul de certificate verzi în piaţă este de circa 11 milioane, în condiţiile în care cantitatea necesară anual este de 14.9 milioane. Pentru anii 2017 şi 2018, din totalul certificatelor verzi aflate în piaţă, doar jumătate sunt acoperite de cotă şi au cumpărători.

 

Cum s-a ajuns în această situaţie

Problemele au apărut pentru că statul nu a mai respectat Legea 220/2008 (republicată în 2010), lege în baza căreia s-au făcut toate investițiile din sectorul regenerabilelor şi care stabilea o creştere în trepte a cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi până la 20%. Astfel, în 2014 aceasta trebuia să fie de 15% și a fost 11,1%, în 2015 de 16%, dar a fost de 11,9%, iar în 2016 de 17% și a fost de 12,15%. Anul trecut a scăzut chiar la 8,3%, deşi ar fi trebuit să fie de 18%. Guvernul a justificat ultima reducere prin impactul prea mare pe care l-ar fi avut în facturi regenerabile menţinerea cotei din 2016 (un plus de 17 lei/MWh). În acest fel, pe piaţă au rămas de la an la an tot mai multe certificate verzi nevândute.

 

Turnurile devin din nou clădiri

În timp ce ANRE gândeşte variante pentru sprijinirea regenerabilelor, Guvernul vrea includerea turnurilor de susţinere a eolienelor în categoria clădirilor. Modificarea ar permite autorităţilor locale pe raza cărora funcţionează centrale eoliene să impună taxe şi impozite, rotunjindu- şi astfel simţitor veniturile. Aceste modificări sunt prevăzute într-un proiect de lege adoptat miercuri de Senat, el fiind susţinut de Ministerul Finanţelor. Pentru aplicarea lor, proiectul mai stipulează că va fi modificat Codul Fiscal. În punctul său de vedere pe marginea acestui proiect, Ministerul Finanţelor arată că o astfel de taxă este justificată în urma eliminării taxei pentru construcţiile speciale, celebra „taxă pe stâlp”. În vechiul Cod Fiscal, care a fost schimbat de la 1 ianuarie 2016, se prevedea că turnurile de susţinere a turbinelor eoliene sunt incluse în categoria clădirilor pentru care autorităţile administraţiei locale pot percepe taxe şi impozite. Ultimul cuvânt asupra acestui proiect îl va avea Camera Deputaţilor, care este for decizional.

În prezent, producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit un număr de certificate verzi pe care le pot vinde pentru un câștig în plus față de energia propriu-zisă vândută. Furnizorii de energie sunt obligați să cumpere aceste certificate verzi, care sunt în final plătite de toți consumatorii prin facturi

Se estimează că acest dezechilibru se va accentua în următorii ani, ajungându-se în situaţia ca din cinci certificate valabile în piaţă doar unul să fie achiziţionat, restul transformându-se în simplă maculatură.

1882 milioane de lei a fost suma de care a beneficiat energia regenerabilă în 2016 prin schema de sprijin cu certificate verzi, aceasta fiind cea mai mare din ultimii ani

×
Subiecte în articol: Saci de maculatură eoliente