Iulian Măntescu a declarat, pentru Mediafax, că aşteaptă ca reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Insfrastructurii (MTI) să le înmâneze oficial această decizie şi să se mai poată negocia, astfel încât să fie disponibilizaţi mai puţini oameni. În caz contrar, sindicaliştii ameninţă cu “acţiuni dure”.
“Noi sperăm să mai putem negocia, să ajungem de comun acord la un număr mai mic de salariaţi care urmează să plece. Dacă aceste programe se pun în practică imediat, din a doua jumătate a lunii martie vor fi efectiv disponibilizaţi aceşti oameni. Dacă mai amânăm şi mai negociem această măsură va putea fi pusă în practică din aprilie mai”, a spus Măntescu.
Liderul sindical a precizat că, potrivit avizului AGA, vor fi desfiinţate regionalele Constanţa, Braşov, Galaţi şi Craiova, urmând ca regionala Constanţa să fie integrată în cea de la Bucureşti, cea de la Braşov în regionala Cluj, regionala Galaţi în cea de la Iaşi, iar regionala Craiova în regionala Timişoara.
Această variantă, însoţită de bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2011, vor fi transmisă Guvernului.
Măntescu şi-a exprimat speranţa ca discuţiile pe care sindicaliştii le vor avea cu reprezentanţii MTI cu privire la contractul colectiv de muncă, care expiră la 31 ianuarie 2011, să poată aduce avantaje salariaţilor CFR, astfel încât să nu le mai fie reduse veniturile actuale, care sunt “oricum foarte mici”.
Cealaltă variantă de restructurare de la CFR Călători prevedea disponibilizarea a 923 de angajaţi şi păstrarea tuturor celor opt regionale.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) propune rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2010 al CFR SA, noua variantă prevăzând pierderi de 778,54 milioane lei, mai mici cu 17,7% faţă de valoarea estimată iniţial, de 935 milioane lei, şi totodată sub nivelul din 2009.
Noua formă a bugetului, inclusă într-un proiect de HG, ia în calcul venituri de 2,31 miliarde lei, faţă de 1,51 miliarde lei în proiectul aprobat deja de guvern, şi cheltuieli de 3,09 miliarde lei, faţă de 2,44 miliarde lei.
Cheltuielile cu personalul au rămas nemodificate, respectiv de 946,93 milioane lei, la un număr de 26.000 de angajaţi, la fel şi fondul de salarii (726,08 milioane lei) şi câştigul mediu lunar al salariaţilor (2.337 lei).
De altfel şi restul datelor bugetate sunt neschimbate.
“Bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 au fost modificate ca urmare a noilor sume alocate de la bugetul de stat sub formă de transferuri, subvenţii, rate, plăţi dobânzi şi comisioane aferente creditelor externe, programe cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi rambursabile, transferuri între unităţi ale administraţiei publice, bunuri şi servicii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Compania a avut în 2009 pierderi de 924 milioane lei şi venituri de 1,33 miliarde lei.