x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marea listare la Bursă s-a fâsâit pe parcursul anului trecut

Marea listare la Bursă s-a fâsâit pe parcursul anului trecut

09 Ian 2010   •   00:00

Guvernul dorea în 2009 să vândă pe piaţa de capital pachete de acţiuni de până la 5% din capitalul societăţilor din portofoliul Ministerului Economiei, neprivatizate cu un investitor strategic.



Astfel, în 2009 Nuclearelectrica trebuia să listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) 10-15% din acţiunile sale. Statul român a promis încă de acum doi ani listarea la Bursă a distribuţiilor Electrica neprivatizate, a Romgaz şi a Hidroelectrica. Discuţiile privind integrarea societăţilor din sectorul energetic în două companii deţinute de stat au blocat însă operaţiunile. Potrivit unui document citat de Mediafax, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va vinde şi pachete minoritare din acţiunile deţinute la companiile din portofoliu, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

STRATEGII PE HÂRTIE
"Se va avea în vedere derularea de oferte publice secundare de vânzare, prin care se vor oferi spre subscriere pachete de acţiuni reprezentând până la 5% din capitalul social al societăţilor care nu fac obiectul unor strategii de privatizare către un investitor strategic. Ministerul Economiei va avea în vedere, în scopul atragerii de resurse financiare, şi derularea de oferte publice iniţiale pentru operatorii economici din portofoliu", se arată în document. Portofoliul Ministerului Economiei include 65 de companii.

SALARIAŢII NU ŞI-AU VĂZUT ACŢIUNILE
Dintre acestea se află cei 20,6% din acţiunile Petrom. Reprezentanţii statului au mai promis în dese rânduri şi vânzarea pachetelor minoritare către salariaţii societăţilor privatizate. Dar cei 8% din Petrom nu au fost scoşi la mezat, iar acţionarii de la CEZ nu au văzut nici o acţiune din cei 10% la care aveau dreptul, deoarece statul a vândut participaţia către compania cehă.

Statul mai deţine pachete minoritare la GdF SUEZ România şi la E.ON România, fostele Distrigazuri şi la distribuţiile de energie electrică deţinute de Enel şi E.ON. Listarea a încă 10% din Transelectrica la BVB a fost amânată, în timp ce listarea Fondului Proprietatea, ce trebuia să aibă loc în 2009, s-a amânat din nou. Cu active de 3,7 miliarde de euro, FP este cea mai mare companie a statului.

De asemenea, nici SIF-ul pe care AVAS dorea să-l înfiinţeze cu societăţile din portofoliu nu a mai ajuns pe Bursă, după cum nu a ajuns nici compania care trebuia să înglobeze microhidrocentralele deţinute de Hidroelectrica. Tot în 2009, AVAS anunţa ca posibilă soluţie la capitalizarea CEC vânzarea a 49% din acţiuni.

×
Subiecte în articol: economic