x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Maşini noi, oprite de la vînzare

Maşini noi, oprite de la vînzare

de Elena Stan    |    22 Aug 2008   •   00:00

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au dat amenzi de peste 200.000 de lei şi au oprit temporar de la vînzare 186 de autoturisme noi, care nu aveau eticheta privind consumul de carburant şi emisiile de CO2.

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au dat amenzi de peste 200.000 de lei şi au oprit temporar de la vînzare 186 de autoturisme noi, care nu aveau eticheta privind consumul de carburant şi emisiile de CO2.


Introducerea pe piaţă a autoturismelor noi se admite numai dacă acestea sînt însoţite de informaţii cuprinse în eticheta privind consumul de carburant şi emisiile de CO2. Astfel, în perioada 9-13 august, reprezentanţii ANPC au verificat 289 de operatori economici şi 2.859 de maşini, constatînd abateri de la legislaţie la 390 de autoturisme. Pentru deficienţele constatate, inspectorii ANPC au oprit temporar de la comercializare 186 autoturisme şi au dat 73 de amenzi, în valoare de 205.501 lei, şi 82 de avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

 
NEREGULI. Inspectorii au descoperit deficienţe la eticheta privind consumul de carburant şi emisiile de dioxid de carbon (CO2), la ghidul privind consumul de carburant şi emisiile de CO2, la afişul sau un alt mod de afişare care ar fi trebuit să conţină o listă cu date privind consumul oficial de carburant şi emisiile specifice oficiale de CO2. De asemenea, inspectorii au descoperit probleme la documentaţia promoţională, care trebuie să conţină date privind consumul oficial de carburant şi emisiile de CO2 ale modelelor de autoturisme noi la care se face referire. Neafişarea la loc vizibil a plachetei cu numărul de telefon al consumatorului, precum şi a adresei şi numărului de telefon al oficiului judeţean pentru protecţia consumatorilor în a cărui rază se află operatorul economic sînt alte deficienţe constatate de inspectorii ANPC în urma controlului.

           
GHID. Registrul Auto Român redactează, sub formă de broşură, un ghid privind consumul de carburant şi emisiile de CO2. Ghidul trebuie să conţină o listă anuală cu toate modelele de autoturisme noi disponibile la vînzare, grupate în funcţie de marcă, în ordine alfabetică, tipul de carburant, consumul oficial de carburant şi emisiile de CO2. "Această lista trebuie să evidenţieze zece modele de autoturisme noi, cele mai performante din punct de vedere al randamentului energetic, clasificate în ordine crescătoare, în funcţie de emisiile de CO2 pentru fiecare tip de carburant. Ghidul trebuie să mai conţină sfaturi destinate conducătorilor auto, în care să se precizeze că o bună utilizare şi o întreţinere periodică a autoturismului, precum şi un anumit comportament la volan reduc consumul de carburant şi emisiile specifice de CO2 ale autoturismului. Tot în acest ghid vor exista explicaţii referitoare la consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv potenţialul acestora de a determina schimbări climatice", se arată în comunicatul ANPC.

×
Subiecte în articol: economic consumul emisiile carburant