x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie McArmy: Firma de catering a MApN bate marile restaurante

McArmy: Firma de catering a MApN bate marile restaurante

de Cristian Anton    |    13 Feb 2017   •   14:18
McArmy: Firma de catering a MApN bate marile restaurante
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/JURNALUL NATIONAL

Firma de catering a Armatei a devenit una din cele mai mari afaceri cu restaurante din România, depăşind nume celebre precum City Grill sau La Mama. În doar câţiva ani, Ro-Armycatering SRL a ajuns să fie depăşită doar de coloşi precum McDonald’s şi KFC. Înfiinţată iniţial doar pentru a hrăni personalul Armatei Române, firma s-a deschis apoi şi pentru civili, furnizând mâncare la nunţi şi botezuri.

 

Ro-Armycatering SRL a declarat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei şi un profit net de 50.000 de lei, cu 524 de angajaţi, iar perspectiva este una de creştere solidă. Astfel, la jumătatea lui 2016, firma raporta afaceri de aproape 26 de milioane de lei, faţă de 20 milioane de lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2015. Spre comparaţie, lanţuri celebre de restaurante, precum City Grill sau La Mama, au declarat în 2015 afaceri de 30,9 milioane, respectiv 24,5 milioane de lei. Evoluţia firmei care a fost înfiinţată în 2011 ca o filială a Companiei Naţionale Romtehnica este absolut spectaculoasă, afacerile Ro-Armycatering crescând de 40 de ori în doar cinci ani. Compania hrăneşte 7.500 de persoane din 40 de unităţi militare, dar livrează mâncare şi pentru evenimente organizate de civili. Practic, oricine poate comanda mâncare de la firma Armatei la nunta, botezul sau majoratul său, iar produsele vor fi gătite şi livrate de soldaţi.

Angajări cu iz penal

Cea mai mare parte din cei peste 500 de salariaţi ai Ro-Armycatering sunt cadre militare în rezervă, acestea având prioritate la angajări pe posturi precum bucătar, ospătar sau şofer. Criteriile acestea au creat însă şi probleme penale şefilor companiei militare. În noiembrie 2016, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti l-a trimis în judecată pe colonelul Vasile Vichi Mitroi, fost director general al Ro-Armycatering, pentru conflict de interese şi fals în declaraţii, după ce şi-a angajat soţia în firma pe care o conducea. Alături de el, a mai fost trimis în judecată şi Victor Bătăilă, şef al Compartimentului juridic la Ro-Armycatering, pentru complicitate la conflict de interese.

Generalii marmitelor

În acest moment, Ro-Armycatering SRL este condusă de directorul general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) Claudiu Marian Ghizdăvescu, fost consilier în Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public- Privat, din cadrul Ministerului Economiei. Din CA-ul societăţii mai fac parte colonelul Constantin Biriş, comandorul Marian Opriş, colonelul Ion Adrian Pavel şi civilul Susana Pătrăhău, din partea Ministerului Finanţelor.

Armata are şi firmă de bodyguarzi

Armata nu face afaceri doar în catering, ci şi cu bodyguarzi. În acelaşi an 2011, Romtehnica deschidea filiala Ro-Armysecurity SRL, firmă specializată în activităţi de protecţie şi gardă. Anvergura acesteia este mult mai mică decât a suratei “McArmy”, dar tot asigură venituri suplimentare pentru alte aproape 250 de cadre militare în rezervă, angajaţi acum ca bodyguarzi. Ro-Armysecurity asigură paza obiectivelor militare, servicii de protocol şi gardă de corp şi a raportat pentru anul 2015 afaceri de peste 5,3 milioane de lei şi un profit net de 210.000 lei. Firma de pază a Armatei este condusă de un CA în componenţa căruia intră colonelul SPP în rezervă Viorel Papae, colonelul Eduard Radi, generalul Marian Cristea, colonelul Bogdan Cernat şi civilul Tudor Stoian, din partea Ministerului Finanţelor.

Popota Armatei a devenit restaurant naţional, deschis publicului. În doar câţiva ani, afacerea a crescut de 40 de ori

×
Subiecte în articol: Ro-Armycatering SRL