x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediu - Cu pubela spre Europa

Mediu - Cu pubela spre Europa

de Elena Stan    |    09 Mai 2006   •   00:00
Mediu - Cu pubela spre Europa

Bucurestiul va fi un oras curat si cu un nivel al poluarii acceptabil in cel putin 15 ani, dupa investitii de sute de milioane de euro.

Capitala va deveni un oras curat doar daca locuitorii urbei vor fi un pic mai educati si aspru sanctionati. In plus, Bucurestiul din zilele noastre nu poate fi comparat "nici pe departe" cu alte capitale europene, avand in jur de 300 de tone de praf si alte cateva zeci de tone de plumb care plutesc deasupra orasului, unde scaldatul in lacuri este periculos, iar aspectul aleilor si zonelor verzi din parcuri este dezolant. Acestea sunt concluziile autoritatilor centrale si ale reprezentantilor municipali, participanti la conferinta internationala dedicata mediului "Bucuresti - un oras curat".

COLECTARE SELECTIVA. O problema aparte o reprezinta colectarea selectiva a deseurilor. Desi autoritatile centrale au obtinut perioade de tranzitie pentru toate ramurile de deseuri si sustin ca acestea nu reprezinta o problema, autoritatile locale nu au montat nici macar pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor in toate zonele din capitala. "Bucurestiului ii lipseste o schema de management al deseurilor, care sa duca la colectare selectiva si o reciclare reala a deseurilor", a explicat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. "Avem foarte multe proiecte-pilot pentru colectarea selectiva a deseurilor, insa mai avem mult de lucru. Cu ajutor din partea populatiei si a autoritatilor, Romania va putea indeplini cerintele Uniunii Europene", a explicat Elena Dumitru, directorul Directiei Gestiunea Deseurilor si Substantelor Chimice Periculoase din Ministerul Mediului.

INCERCARI. In cateva zone din Sectorul 6 au fost amplasate cate trei containere de colectare in capacitate de 1,1 metri cubi. Astfel, cele albastre sunt pentru hartie si carton, galben, pentru PET (sticle de plastic) si verde pentru sticla. "Crearea instrumentelor de comunicare, a ghidului practic si pentru tot ce a insemnat comunicare catre cetateni au fost cheltuite 82.000 de euro. Au fost infiintate zece puncte de colectare selectiva, iar pubelele au fost achizitionate de Urban", a spus Claus Paul, Asociatia Expertilor de Mediu (AEM). Mai mult, pana la sfarsitul lunii mai, pe raza Sectorului 6 urmeaza sa fie amenajate 110 astfel de puncte in care colectarea deseurilor sa se faca selectiv.

PUBELE ECOLOGICE
Europubela este importata in Romania de firma Euro Plast. Produsele sunt din polietilena de inalta densitate, sunt rezistente la fluctuatii de temperatura, la socuri, raze ultraviolete si infrarosii. "Suntem unici importatori de pubele din Austria. Anul acesta promovam capacul Kermit, a carui forma te duce cu mintea la o sticla. Omul trebuie sa asocieze forma gaurii cu produsul pe care il arunca", a explicat Andrei Gagea, director marketing Europlast. Pentru cei care au activitate in domeniul protectiei mediului, anii de dinainte de integrare pot reprezenta o buna afacere. "Cifra de afaceri a societatii a crescut de la an la an. Daca in 2004 aceasta era de 822.305,13 RON (207.332, 29 euro), in 2005 aceasta a ajuns la 1.801.528, 38 RON (489.931,82 euro) si in continuare asteptam o crestere de cel putin 30%", a explicat Andrei Gagea.

AVANTAJELE RECICLARII
Activitatile casnice sunt generatoare de deseuri menajere. Aproximativ 45% din cantitatea de deseuri sunt ambalaje si materiale reciclabile.
Fiecare membru al familiei genereaza anual in urma consumului circa 120 de kilograme de materiale valorificabile prin reciclare. O tona de plastic reciclat inseamna scutirea a 800 de kilograme de petrol brut, o tona de carton si hartie reciclate permite economisirea a peste 2,5 tone de lemn de padure, iar o tona de sticla reciclata permite economisirea a 660 de kilograme de nisip, 100 de kilograme de carbune si 100 de kilograme de petrol.
×
Subiecte în articol: economic deşeurilor