x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Metoda Gazprom: Ruşii ne-ar da gaze ieftine dacă i-am dat companii energetice.

Metoda Gazprom: Ruşii ne-ar da gaze ieftine dacă i-am dat companii energetice.

17 Mai 2011   •   13:50

Este binecunoscuta metoda Gazprom de a combina afacerile energetice cu influentele politice. Acum chiar au recunoscut-o, mai ales la adresa tarii noastre.

Romania ar putea avea relatii comerciale directe cu grupul rus Gazprom si ar primi gaze naturale ieftine daca ar primi ceva la schimb, a declarat, marti, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti.

"Romania n-ar obtine neaparat un pret mai bun la gaze, daca s-ar elimina intermediarii, dar daca ar oferi ceva grupului Gazprom, daca ar face un pas inainte catre Gazprom, ar putea', a afirmat Sidorov, prezent la reuniunea ministrilor Economiei din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, care se desfãsoara la Bucuresti.

El a adaugat ca daca Romania ar fi vandut Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa o cumpere, statul ar fi avut un pret mai bun la gaze in prezent. Distrigaz Sud a fost preluata in 2005 de grupul francez Gaz de France.

Cronologia interesului rus pentru Romgaz
Dar daca rusii au ratat distributiile de gaze, asta nu i-a impiedicat sa urmareasca "perla' economiei romanesti, Romgaz. Aceasta fusese initial pusa pe lista de privatizari in 2005. Un consortiu format din companiile Credit Suisse First Boston, Linklaters si FRAI a castigat procesul de selectie a consultantului statului pentru privatizarea Romgaz Medias. First Boston a consiliat statul si la privatizarile Petrom cu OMV, Distrigaz Nord cu E.ON si Distrigaz Sud cu GdF. Oficial Gazprom isi declara interesul in luna mai 2006. Urmeaza apoi si celebra sedinta CSAT din noiembrie 2006 cand s-a hotarat stoparea privatizarilor din sistemul energetic romanesc.

Dar nu se opreste totul aici. In 2007, la vizita ministrului rus al Telecomunicatiilor, Leonard Raiman, Gazprom distribuia exact in timpul conferintei sustinute impreuna cu Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor de atunci, ca Gazprom e interesata sa participe la privatizarea Romgaz. Inclusiv Vosganian s-a aratat atunci surprins de informatia distribuita si a spus ca e vorba doar de o colaborare in privinta depozitelor de gaze, precum cel de la Roman-Margineni, privatizarea "nefiind o prioritate pentru minister'.

Mai departe, in 2008, omul de afaceri Dinu Patriciu cerea desfiintarea Romgaz sI privatizarea depozitelor de gaze. Discutia venea in contextul in care rusii luau in calcul trecerea gazoductului South Stream prin Romania. Ulterior, in 14 noiembrie 2010, Alexei Miller, directorul general al Gazprom, anunta ca Romania nu mai poate inlocui Bulgaria in proiectul gazoductului South Stream.

De ce avem intermediari
Sidorov a adaugat ca, atunci cand Romania importa gaze direct din Rusia, era rau-platnica, dar dupa ce in relatia dintre Romania si Rusia au aparut intermediarii agreati de Gazprom, autoritatile romane si-au onorat obligatiile de plata.

Fostul presedinte Emil Constantinescu spunea recent ca Romania a apelat la intermediari germani pentru ca Gazprom sa nu ne intrerupa furnizarea. De asemenea, tara noastra i-a infuriat pe rusi cumparand gaze naturale de la ucrainieni, gaz despre care partea rusa sustine ca era "sifonat' de pe conductele de tranzit sI deci din conturile Gazprom.

Romania importa de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE si Imex Oil, cu care are acorduri pana in 2012.

WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania.

Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de grupul rus Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina. Acesta este detinut de oligarhul rus Vitali Matsitsky.

Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti a mai aratat ca Gazprom ar putea sa livreze in Romania tot necesarul de gaze la nivel national, dar o astfel de propunere ar trebui sa vina din partea Guvernului roman.

Miza de miliarde de euro
Declaratiile lui Sidorov vin in contextul in care Romania are in plan listarea a 10-15% din Romgaz pe Bursa de Valori (BVB), ceea ce ar fi practic sfarsitul cursei de urmarire. Romgaz este una dintre cele mai valoroase companii din tara, fiind a 6-a in Top 100 companii, realizat de Ziarul Financiar, cu o valoare de 2,6 miliarde de euro.

In primul trimestru din acest an, Romgaz a inregistrat un profit net de 298,7 milioane de lei, in crestere cu 46,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand producatorul de gaze naturale a raportat un castig net de 203,7 milioane de lei. Potrivit bugetului de venituri sI cheltuieli de pe acest an, profitul brut ar urma sa fie de 822 milioane de lei sI unul net de 649 milioane lei. Perspectivele companiei sunt sI mai bune, din moment ce Executivul a convenit cu Comisia Europeana (CE) ca din 2012 sa se poata face exporturi de gaze naturale, ceea ce i-a creste veniturile, avand in vedere ca pretul de 165 de dolari pe mia de metri cubi practicat pe plan intern este de doua ori mai mic fata de cel international.
Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea.

Experienta altora
Problema cu aceste afaceri este ca cine accepta termenii rusilor in final ajung sa dea sI companiilor, nici nu-si indeplinesc scopurile calculate anterior sI in timp incep sa simta urmele presiunilor economice ruse, calificate deseori drept "santaj' energetic.

Nu este prima data cand Rusia aplica aceasta metoda. Sarbii au dat rusilor 51% din compania petroliera NIS grupului Gazprom Neft pentru doar 400 de milioane de dolari, un pret extrem de scazut ce a declansat scandaluri in tara vecina. Scopul a fost, insa, sustinerea rusa a pozitiei sarbe in privinta Kosovo. In final Kosovo a fost recunoscut ca stat iar sarbii au ramas cu buza umflata. De asemenea, armenii au dat distibutia de gaze Gazprom pentru a castiga sprijin in disputa cu azerii legata de Nagorno-Karabah. Republica Moldova a cedat majoritatea actiunilor la Moldovagaz in contul datoriilor istorice acumulate de Transnistria, insa rusii au amenintat-o deseori cu interzicerea exporturilor de vin sau legume. Ba chiar sI alte state "prietene' Rusiei, precum Belarus si Ucraina au probleme cu Gazprom, care doreste cresterea tarifelor la gaze. La 9 iulie 2008, dupa semnarea unui acord intre SUA si Cehia pentru amplasarea in aceasta tara a radarului pentru scutul balistic anti-racheta, Tatneft a redus volumele de petrol transportate catre Cehia prin conducta Drujba.

In final, SUA a convenit cu tara noastra amplasarea scutului anti-racheta la Deveselu, in judetul Olt, ceea inscrie tara noastra pe orbita americana pe termen lung.

×
Subiecte în articol: gazprom gaze naturale