x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mihai Tănăsescu: "Majorarea TVA nu rezolvă deficitul pensiilor"

Mihai Tănăsescu: "Majorarea TVA nu rezolvă deficitul pensiilor"

28 Iun 2010   •   00:00

Creşterea TVA va duce la un echilibru şi la o stabilitate financiară şi fiscală, dar fondul de pensii rămâne în continuare deficitar, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, adăugând că România trebuie să continue procesul de ajustare pentru reluarea creşterii economice.

"Această creşte­re a TVA este o măsură care nu re­zolvă problema de fond a deficitului cu care fondul de pensii se confruntă. Deci, ca să înţelegem foarte clar, această măsură va duce la un echilibru şi la o stabilitate financiară şi fiscală, dar problema este că fondul de pensii rămâne în continuare deficitar şi acest deficit creşte de la an la an şi că numărul contribuabililor des­creş­te, iar numărul beneficiarilor creşte şi populaţia este într-un proces de îmbătrânire care nu poate să fie rezolvat", a spus Tănăsescu la Antena 3.

El susţine că reforma pensiilor sociale de stat trebuie făcută imediat şi clasa politică trebuie să înţeleagă acest lucru. Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au discutat 6-7 variante de menţinere a deficitului bugetar în limita a 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe prevăd creşteri de taxe, fără ca la acest moment să se discute şi de impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, potrivit reprezentantului României la FMI.

Reuniunea board-ului Fondului Monetar Internaţional (FMI) în care va fi analizat acordul stand-by cu România, programată pentru 28 iunie, a fost amânată, a anunţat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului FMI cu România, Jeffrey Franks.
El  a arătat că măsurile afectate de decizia Curţii Constituţionale reprezentau o parte importantă din modificările la acordul stand-by.

FMI a cerut Guvernului, după decizia Curţii Constituţionale de oprire a diminuării pensiilor, să majoreze TVA la 25%, să urce cota unică de impozitare la 20% şi să crească şi contribţiile de asigurări sociale, dar autorităţile române au insistat că doar majorarea TVA la 24% asigură suficienţi bani.

×
Subiecte în articol: economic