x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Agriculturii pierde milioane de euro

Ministerul Agriculturii pierde milioane de euro

de Veronica Micu    |    02 Iul 2008   •   00:00
Ministerul Agriculturii pierde milioane de euro

13:05 • Ieri a fost ultima zi pînă la care fermierii din România ar fi trebuit să primească subvenţiile pentru 2007, pentru terenurile agricole pe care le deţin. Mai precis, 50 de euro din partea Uniunii Europene şi alţi 46 de la Executiv, pentru fiecare hectar. Termenul pentru primirea banilor a expirat, dar nu toţi agricultorii care au depus cerere pentru 2007 au banii în conturi.

Ieri a fost ultima zi pînă la care fermierii din România ar fi trebuit să primească subvenţiile pentru 2007, pentru terenurile agricole pe care le deţin. Mai precis, 50 de euro din partea Uniunii Europene şi alţi 46 de la Executiv, pentru fiecare hectar. Termenul pentru primirea banilor a expirat, dar nu toţi agricultorii care au depus cerere pentru 2007 au banii în conturi.


ÎNTÎRZIERI. Federaţia Producătorilor Agricoli din România a trimis o scrisoare Ministerului Agriculturii, prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care a decurs acordarea subvenţiilor. Preşedintele organizaţiei, Viorel Matei, susţine că 65% din cei peste 1.000.200 de fermieri români au primit banii care li se cuveneau. „La Comunitatea Europeană, nu-i ca la noi, la Bucureşti, azi o dăm, mîine n-o dăm! Este clar: termenul limită a fost unu iulie, da!? Ajungem la un procent de 65% care au fost plătiţi, 20% s-au emis ordine de plată, dar încă banii nu le-au intrat, deci sunt ordine de plată care... nicăieri... efectiv s-au plătit 65%”, precizează Matei. Fermierii care nu şi-au primit banii pînă la termenul limită, adică pînă ieri, nu vor fi despăgubiţi, adică banii le vor intra în cont, dar cu întîrziere. Păgubit va fi, însă, statul român, care va pierde o parte din banii pentru subvenţii, pentru că nu a respectat termenul stabilit. În ce priveşte suma, fermierii şi Ministerul Agriculturii au estimări diferite. Federaţia Agricultorilor declară că România pierde 90 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii anunţă că ar fi vorba de mai puţin. Gheorghe Albu, e secretar de stat în Ministerul Agriculturii, susţine că plăţile pe suprafaţă au fost efectuate într-un procent de peste 90%. Pe de altă parte, un comunicat al Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură, care se ocupă de achitarea subvenţiilor, anunţă că 95% dintre fermierii care au depus cereri anul trecut au primit, pînă ieri, ajutoarele băneşti. Procentul anunţat de Agenţie e mai mare chiar decît cel confirmat de Ministerul Agriculturii. Domnul Albu spune că o parte din ordinele de plată ar fi fost emise chiar înainte de expirarea termenului şi nu e limpede, încă, dacă banii au intrat în conturi pînă la întîi iulie sau după. Problemele cu plata subvenţiilor nu sunt singurele cu care s-a confruntat Agenţia de Plăţi în Agricultură. Au existat reclamaţii din cauza sediilor prea puţine, apoi nereguli privind începerea cu întîrziere a înregistrărilor pentru subvenţii şi chiar unele neajunsuri privind modalitatea de verificare a declaraţiilor fermierilor.

×
Subiecte în articol: economic banii ministerul agriculturii