x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Apărării cumpără colanţi şi pantaloni de lână

Ministerul Apărării cumpără colanţi şi pantaloni de lână

de Elena Stan    |    20 Ian 2011   •   19:51

Ministerul Apărării face economie tăind pensiile militarilor, dar in­ves­teşte în cearşafuri şi colanţi pentru soldaţi. Austeritatea bugetară nu a ajuns la Unitatea Militară 02574 din Bu­cureşti. În timp ce pensiile ca­dre­lor militare au fost reduse, autorităţile fac cumpărături de peste 115 mi­lioa­ne de lei, fără TVA (circa 145 de mi­lioane de lei, adică peste 36 de milioa­ne de euro). Astfel, Ministerul Apă­ră­rii achiziţionează prin Unitatea Mi­li­ta­ră 02574 din Bucureşti  îm­bră­căminte de uz profesional şi protecţie lucru (cotiere, genunchere, costume de protecţie etc.) în valoare de 27.000 de lei, fără TVA. Data prevăzută pentru în­ce­pe­rea procedurii de adjudecare este 7 februarie 2011.

De asemenea, vrea să încheie un acord cadru, în valoare de 28,8 mi­lioane de lei, fără TVA, de furnizare de îmbrăcăminte de exterior prin care vrea să cumpere: bluzoane pentru cadre militare, în valoare de 834.918 lei, scurte în valoare de 9.730.426 lei, costume împotriva intemperiilor în valoare de 9.517.084 lei, costume termice monocolor de 7.744.704 lei, mantale de ploaie în valoare de 575.520 lei şi pulovere de 359.832 lei s.a. În plus, ministerul vrea să mai cumpere cămăşi, tricouri pentru sport/instrucţie, ciorapi, şosete şi colanţi, precum şi costume flauşate, pantaloni tricotaţi din lână în va­loare de 15 milioane de lei, fără TVA. De circa 8 milioane de lei, fără TVA, cumpără şepci, bonete, băşti, berete, căciuli, mănuşi, cravate, centuri, semne personale de identitate, embleme, precum şi alte articole de îmbrăcăminte şi accesorii.

Ministerul alocă şi 18,5 milioane de lei, fără TVA, pentru achizi­ţio­na­rea de bocanci unici pentru vânători de munte şi paraşutişti, ghete îmblă­nite, neîmblănite, pantofi de vară, iarnă, de ceremonie, precum şi alte ar­ticole de încălţăminte. Ministerul se gândeşte şi la deplasările în care vor merge militarii români, în acest sens achiziţionând articole de voiaj în valoare de 5,4 milioane de lei, fără TVA. Astfel, va cumpăra genţi pentru transport echipament militar, precum şi rucsacuri. Tot Ministerul Apă­rării cumpără uniforme cu specific militar, respectiv echipament militar de instrucţie, de oraş şi de ceremonie, în valoare de 36,7 milioane de lei, fără TVA. De asemenea, mai cheltuieşte 83.000 de lei, fără TVA, pentru articole de sport.

Ministerul mai vrea să achi­ziţioneze pentru unitatea militară din Bucureşti şi pleduri şi pături, cear­şafuri şi feţe de pernă, prosoape, per­ne, saci de dormit, insigne şi ecusoa­ne, precum şi alte articole de echipament în valoare de 2,5 milioane de lei, fără TVA. În 2009, UM 02574 a făcut cumpărături de la firma Sorste SA, deţinută de doamna Sorina Plăcintă, fostul ministru al Tineretului şi Sportului.

×
Subiecte în articol: economia