x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Economiei: Minerii pot primi majorări de salarii doar după formarea Complexului Hunedoara

Ministerul Economiei: Minerii pot primi majorări de salarii doar după formarea Complexului Hunedoara

de Daniel Ionaşcu    |    08 Mar 2012   •   16:33

Minerii din Valea Jiului pot primi o majorare cu 100 de lei a sporului de conditii grele doar dupa formarea in luna mai a Complexului Energetic Hunedoara, deoarece Compania Nationala a Huilei (CNH) are pierderi si este clasata ca institutie bugetara, potrivit ministerului Economiei.

"Cresterea sporului de conditii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusa in noul buget de venituri si cheltuieli, care trebuie aprobat in luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuala modificare a acestei anvelope salariale va fi posibila doar dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara care va include si cele patru mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012. In acest moment legislatia este clara si nu permite majorari salariale intr-o companie de stat clasificata ca fiind institutie bugetara si care inregistreaza pierderi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Proteste
Restructurarea activitatii miniere din Valea Jiului va fi posibila prin separea activelor viabile de cele considerate neviabile. Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan iar cele neviabile sunt Petrila, Paroseni si Uricani, care vor fi inchise in 2018.

Minerii de la toate cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni. Acestia au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei si au marsaluit pe strazile din Petrosani. Miercuri, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000 din totalul celor 7.800 de angajati ai CNH.

Ariton a pacalit ortacii
Minerii reclama in principal nerespectarea memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

Complexul Hunedoara va fi format din unificarea celor patru mine cu termocentralele Mintia si Paroseni si va fi privatizat in acest an, potrivit angajamentelor semnate cu FMI.

×
Subiecte în articol: proteste mineri