Foarte multe multinationale ar dori sa intre pe piata din Romania, insa nu o fac deoarece considera instabil Codul Fiscal. ''Codul Fiscal este considerat instabil de catre multinationalele din regiune insa 80% dintre companii sustin ca ar dori sa intre pe piata din Romania datorita oportunitatilor pe care aceasta le ofera pentru dezvoltarea afacerilor'', a declarat Mihaela Virlan, managing director Accace Romania si Bulgaria.
Prin comparatie, sistemul din Bulgaria este considerat cel mai stabil din zona Europei de Sud Est, potrivit Agerpres.
Potrivit unui studiu realizat de Accace Romania, 8% dintre respondenti - companii din regiune - considera ca Romania are un sistem fiscal predictibil, in timp ce sistemul fiscal al Bulgariei este perceput ca fiind unul predictibil de 100% dintre cei chestionati.
''Studiul Accace arata ca 100% dintre respondenti considera ca Bulgaria are un sistem fiscal stabil, in timp ce numai 20% sustin ca Romania are unul. Insa piata din Romania ofera perspective de crestere, fiind emerging market, fiind un loc atractiv pentru investitorii care vor sa se dezvolte, inclusiv pe alte piete. De asemenea, 100% din cei chestionati au raspuns ca Bulgaria are un sistem fiscal predictibil, iar 8% percep sistemul romanesc ca fiind unul predictibil. Sistemul fiscal din Slovacia este considerat predictibul de 67% dintre respondenti, iar cel din Cehia de 63% dintre acestia'', a afirmat Mihaela Varlan.
In ceea ce priveste nivelul taxelor din Romania, 25% dintre respondenti le considera acceptabile, 50% prea mari, iar 25% vad in ele un motiv de ingrijorare, conform studiului Accace. In schimb, nivelul taxelor din Bulgaria este perceput acceptabil de toate companiile din regiune.
''Contributiile la asigurarile sociale sunt considerate principala povara fiscala in Romania, 75% dintre companii indicand acest lucru. Totodata, schimbarile in sistemul fiscal, mai exact modalitatile prin care se aplica aceste modificari, sunt cel mai putin cunoscute in Romania de catre investitori'', a adaugat reprezentantul Accace Romania si Bulgaria.
92% dintre companiile chestionate care isi desfasoara activitatea in Romania au indicat ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea unei strategii de business coerente pe termen lung, in timp ce in cazul Bulgariei, firmele considera ca au toate conditiile pentru a realiza acest lucru.
''Schimbarile legislative din Romania sunt 'la ele acasa', legislatia se modifica foarte des si se fac foarte multe promisiuni in privinta schimbarilor, multe dintre ele nefiind respectate. Acest lucru face imposibil pentru un investitor sa realizeze un plan de dezvoltare pe termen lung, chiar si pe termen mediu. Investitorii cauta predictibilitate'', a declarat coordonatorul departamentului Taxe si Fiscalitate Accace Romania, Valentin Tic-Chiliment.
Compania Accace propune un set de solutii, in urma studiului realizat ce a vizat companiile din regiune.
''O solutie ar fi reducerea numarului de taxe sau comasarea acestora, plafonarea contributiilor sociale, reglementarea in sensul centralizarii taxelor. In ceea ce priveste legislatia, de multe ori, normele secundare deviaza prevederile Codului Fiscal'', a mentionat coordonatorul departamentului Taxe si Fiscalitate Accace Romania.
De asemenea, una dintre solutiile propuse este simplificarea modului de raportare si a procesului de plata a taxelor sau calcularea, raportarea si plata impozitelor pe profit anual trimestrial. Este recomandata, totodata, diminuarea ingerintei politicului in politicile fiscale.
Accace ofera servicii de consultanta in domeniul contabilitatii, taxelor, contabilitatea salariilor, precum si consultanta in domeniul infiintarii de societati, setarii proceselor financiare si contabile, pentru companiile internationale din cadrul regiunii Europei Centrale si de Est.
Majoritatea clientilor companiei sunt societati care opereaza in domeniul imobiliar, companii de constructii, lanturi de magazine, companii de IT, furnizori de masini industriale, companii de distributie, firme de transporturi.economic-fiscalitate-Accace-studiu.