x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nabucco începe să primească oferte de gaz

Nabucco începe să primească oferte de gaz

09 Dec 2009   •   00:00

Situaţia gazoductului Nabucco începe să se dezgheţe în privinţa cantităţilor de gaze naturale necesare pentru ca acesta să intre în funcţiune.



Nabucco are 26 de miliarde de metri cubi de gaz aproape antamate dintr-un necesar de 31 de miliarde de metri cubi.

Grupul energetic german RWE, unul dintre partenerii la Nabucco, plănuieşte să semneze în prima jumătate a anului viitor un acord cu Turkmenistan pentru aprovizionarea gazoductului cu 10-15 miliarde de metri cubi de gaz, transmite Reuters. Până acum gazoductul conta doar pe 8 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan. Recent, oficialii consorţiului anunţau însă că din 2015 mai pot fi furnizate 8 miliarde de metri cubi de gaz din Irak.

"Turkmenistan şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a aproviziona Nabucco cu zece miliarde de metri cubi de gaze pe an sau chiar mai mult. Lucrăm cu compania naţională de gaze pentru a ajunge la un acord în prima jumătate a 2010 în privinţa livrărilor" - Stefan Judisch, director executiv la RWE Supply & Trading. RWE crede că cea mai viabilă soluţie o constituie o conductă marină de 300 de kilometri care să lege Turkmenistanul de Azerbaidjan. Până acum, construcţia unei conducte transcaspice a fost împiedicată de dispute între cele două state legate de proprietatea unor zăcăminte petroliere şi gazifere.

SĂTUI DE RUSIA
Turkmenistanul şi-a intensificat eforturile de diversificare după ce o explozie din martie la un gazoduct a provocat suspendarea exporturilor. Autorităţile turkmene au acuzat Gazprom ca fiind "iresponsabil". În acelaşi timp, UE caută să îşi diversifice sursele de gaze după ce în ianuarie 2008 o dispută dintre Rusia şi Ucraina a tăiat aprovizionarea pentru întreaga Europă timp de trei săptămâni.

Turkmenistan produce circa 75 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care 50 de miliarde de metri cubi erau exportaţi în Rusia.
Gazoductul are o lungime de 3.300 de kilometri şi costuri estimate de 8 miliarde de euro. Companiile care participă la realizarea sa sunt RWE, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia), Tranzgaz Mediaş şi OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom).

Gazoductul Nabucco este văzut ca un concurent pentru South Stream, dezvoltat de grupul rus Gazprom şi conglomeratul italian ENI. South Stream subtraversează Marea Neagră până în Bulgaria, după care se ramifică: un braţ ajunge în Austria, trecând prin Serbia şi Ungaria. Celalălt ajunge în Italia, după ce traversează Grecia şi Marea Mediterană. Saptămâna trecută, oficialii Gazprom şi ENI au semnat un memorandum prin care şi francezii de la Electricite de France (EdF) se alătură proiectului, cu 10% din titluri.

×
Subiecte în articol: economic