x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua formulă de calcul a pensiilor. Cum vor crește veniturile seniorilor

Noua formulă de calcul a pensiilor. Cum vor crește veniturile seniorilor

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2023   •   14:00
Noua formulă de calcul a pensiilor. Cum vor crește veniturile seniorilor

Proiectul noii legi a pensiilor prevede majorarea veniturilor seniorilor în funcție de vechimea în muncă.

Astfel că stagiul minim de cotizare rămâne în continuare 15 ani, însă cu cât anii de muncă sunt mai mulți, pensia va crește. 

În prezent, principala formulă de calcul a pensiilor aflate în plată pornește de la două valori cheie, VPR – valoarea punctului de referință și VPP – valoarea punctului de pensie. Acesta din urmă este 71 de lei.  Calculul se face prin multiplicarea VPR cu numărul de puncte acumulate.

O pensie completă presupune 25 de ani de activitate. Munca în condiții extraordinare ar însemna un venit lunar de 1.775 de lei.

Persoanele care au lucrat peste 25 de ani vor avea parte de bonusuri, perioadele suplimentare de muncă fiind încurajare. Astfel că un angajat care a lucrat timp de 30 de ani și este plătit cu salariul mediu pe economie, are șanse să beneficieze de o pensie decentă, potrivit Realitatea

Noua ințiativă a fost confirmată de președintele Casei Naționale de Pensii Publice. Pentru un stagiu de cotizare de 26 de ani, pensia ar fi de 1.881,5 lei. La 27 de ani de cotizare pensia s-ar situa la 1.988 de lei, la 30 de ani de cotizare pensia ar fi de 2.307,5 de lei, iar la 31 de ani de cotizare pensia ar ajunge la 2.431,75 de lei.

×
Subiecte în articol: pensii majorare vechime munca pensionari seniori