x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noul Cod civil va duce societatea înainte

Noul Cod civil va duce societatea înainte

de Daniela Ivan    |    13 Sep 2011   •   21:00
Noul Cod civil va duce societatea înainte

Noul Cod civil, care va intra in vigoare la 1 octombrie, va aduce modificari importante in ceea ce priveste relatia oamenilor cu bancile, atat in ceea ce priveste creditele, cat si in ceea ce priveste conturile curente. Acesta incearca sa rezolve problemele cu care se confrunta oamenii din zilele noastre. 'Este un cod modern care are rolul de a duce societatea inainte. Va fi o legiuire moderna, dar bazata pe valori ale societatii', a spus viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu (foto).

Bancile nu vor putea sa execute la fel de usor ca pana acum ipotecile deoarece numarul celor care pot sa emita pretentii asupra bunului in cauza a crescut. Daca pana acum puteau formula opo­zitie la executare debitorul si alti creditori ai debitorului avand garantii asupra aceluiasi bun si proprietarul bunului, acum pot sa faca acest lucru si codebitorii so­lidari sau orice persoana care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat. Practic, executarea ipotecilor mobiliare poate fi pusa sub un serios semn al intrebarii in conditiile in care noul Cod Civil prevede ca opozitia la executare suspenda de drept procedura de vanzare pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Totusi, litigiile privind contrac­tele de credit incheiate inainte de 1 octombrie vor fi solutionate de in­stante pe baza actualului Cod Ci­vil si nu vor beneficia de clauza de impreviziune prevazuta de noul Cod Civil, a declarat viceguverna­to­rul BNR Bogdan Olteanu. 'Le­gea specifica in mod expres ca toate litigiile referitoare la fapte si acte incheiate inainte de 1 oc­tom­brie se judeca dupa Codul Civil Cu­za. Ca in cazul multor alte legi, este vorba despre situatii tranzitorii. Probabil, in cativa ani, cele mai multe situatii se vor solutiona potrivit vechiului Cod Civil', a spus viceguvernatorul BNR.

O alta problema o reprezinta definirea investitiilor sigure, prevazuta de noul Cod Civil pentru administrarea averilor de catre o alta persoana.

×
Subiecte în articol: economia bnr bogdan olteanu noul cod civil