Nuclearelectrica, Conpet şi Romgaz sunt vedetele bursei, cu creșteri de până la 31%
Chiar dacă sezonul de raportări financiare pentru 2020 abia a început la Bursa de la Bucureşti, câteva companii care încă nu au publicat rezultatele se detaşează deja de restul pieţei spre a obţine titlul de „vedetă“ pentru T1/2021, scrie ZF.
Astfel, de la începutul anului şi până pe 10 februarie 2021, Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, înregistrează un raliu de 31% al preţului acţiunilor, comparativ cu 7,8% cât a fost creşterea indicelui principal BET.
Şi nu doar compania care administrează centrala nucleară de la Cernavodă este pe radarul investitorilor cu creşteri cu mult peste cele ale pieţei, ci şi transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (21%) şi producătorul de gaze naturale Romgaz (15,5%), arată datele BVB.
„Există explicaţiile generale ale acestor evoluţii. În primul rând atenţia investitorilor se mută, la început de an, spre acţiunile cu randamente ale dividendelor ridicate. Conform estimărilor de dividende publicate de diverse case de brokeraj, companiile energetice se află în topul emitenţilor care pot oferi astfel de randamente, fruntaşele fiind Nuclearelectrica şi Conpet – nu întâmplător acţiuni cu creşteri ale cotaţie bursiere peste medie în acest an. Pe de altă parte, trendul pozitiv al pieţelor bursiere emergente, care a impregnat şi pieţei locale o direcţie de creştere, a accentuat tendinţă ascendenta a sectorului energetic“, spune Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction. Aşadar, podiumul celor mai performante acţiuni de până acum este format integral de companii de stat din energie, ceea ce indică aşteptări ale investitorilor cu privire la dividende atractive din rezultatul pe 2020. Niciuna dintre cele trei companii nu a raportat până acum rezultatele financiare.
„Sigur, avem şi explicaţii punctuale, ale evoluţiilor pozitive, dacă ne uităm spre performerele acestui sector, Nuclearelectrica şi Conpet. De exemplu Nuclearelectrica a anunţat, la finalul anului trecut, un parteneriat în dezvoltarea planurilor de a creşte producţia de energie electrică cu tehnologie şi finanţare americană. Totodată, noua calitate de a fi unul din emitenţii ce compun indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell este un factor pozitiv, în special în cazul investitorilor instituţionali. În cazul Conpet, propunerea formulată în ultimul convocator de AGEA, de a subscrie 3,8 acţiuni la fiecare acţiune deţinută, la un preţ net inferior celui din piaţă – 3,3 lei faţă de o cotaţie de circa 92 lei, a accentuat interesul investitorilor faţă de aceste titluri“.
(sursa: Mediafax)

Ştiri din .ro
- Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, dus la audieri după o operațiune a DNA Timișoara UPDATE Felicia Mehedințu, reținută 24 de ore Pressalert.ro
- Accident spectaculos pe autostrada vestului – remorca unui TIR a rămas agățată de un pod blocând parțial circulația Pressalert.ro
Vești bune. Standard & Poor's modifică ratingul României la „stabil”
Disponibilizări la o mare companie românească. Vor pleca 1400 de persoane
Dacia pe val. Vânzările în Europa au crescut cu peste 67% în martie 2021
Comerțul cu ridicata a crescut cu 4,8% în primele două luni din 2021
Ce spune Mugur Isărescu despre reducerea dobânzii de politică monetară și inflație
Guvernul renunță la managementul performant. Salarii secrete în companiile naționale din energie
Dancă: Compensarea cu 20% a pierderilor din industria HoReCa a fost aprobată de Comisia Europeană
ANCOM: Traficul de internet pe rețele fixe a crescut cu 51% în 2020
Un nou director general la CFR Călători
Se iau bani de la meseriile esențiale: medici, profesori și polițiști
Liber la dat cu draga la vongole
La Transgaz vin specialiștii lui Cîțu. Unul e liberal, celălalt, o cunoștință

Schimbare importantă pentru Dacia în cadrul grupului Renault
Industria de apărare, la limita supraviețuirii

Cimitirul oilor de la Smârdan - Gelu Cazacioc, trimis în judecată pentru furt de curent
