x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nuclearelectrica, Conpet şi Romgaz sunt vedetele bursei, cu creșteri de până la 31%

Nuclearelectrica, Conpet şi Romgaz sunt vedetele bursei, cu creșteri de până la 31%

14 Feb 2021   •   16:30
Nuclearelectrica, Conpet şi Romgaz sunt vedetele bursei, cu creșteri de până la 31%

Chiar dacă sezonul de raportări financiare pentru 2020 abia a început la Bursa de la Bucureşti, câteva companii care încă nu au publicat rezultatele se detaşează deja de restul pieţei spre a obţine titlul de „vedetă“ pentru T1/2021, scrie ZF.

Astfel, de la începutul anului şi până pe 10 februarie 2021, Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, înregistrează un raliu de 31% al preţului acţiunilor, comparativ cu 7,8% cât a fost creşterea indicelui principal BET.

Şi nu doar compania care administrează centrala nucleară de la Cernavodă este pe radarul investitorilor cu creşteri cu mult peste cele ale pieţei, ci şi transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (21%) şi producătorul de gaze naturale Romgaz (15,5%), arată datele BVB.

„Există explicaţiile generale ale acestor evoluţii. În primul rând atenţia investitorilor se mută, la început de an, spre acţiunile cu ran­damente ale dividendelor ridicate. Conform estimărilor de divi­dende publicate de diverse case de brokeraj, companiile energetice se află în topul emitenţilor care pot oferi astfel de randamente, fruntaşele fiind Nuclearelectrica şi Conpet – nu întâmplător acţiuni cu creşteri ale cotaţie bursiere peste medie în acest an. Pe de altă parte, trendul pozitiv al pieţelor bursiere emergente, care a impregnat şi pieţei locale o direcţie de creştere, a accentuat tendinţă ascendenta a sectorului energetic“, spune Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction. Aşadar, podiumul celor mai performante acţiuni de până acum este format integral de companii de stat din energie, ceea ce indică aşteptări ale investitorilor cu privire la dividende atractive din rezultatul pe 2020. Niciuna dintre cele trei companii nu a raportat până acum rezultatele financiare.

„Sigur, avem şi explicaţii punctuale, ale evoluţiilor pozitive, dacă ne uităm spre performerele acestui sector, Nuclearelectrica şi Conpet. De exemplu Nuclearelectrica a anunţat, la finalul anului trecut, un parteneriat în dezvoltarea planurilor de a creşte producţia de energie electrică cu tehnologie şi finanţare americană. Totodată, noua calitate de a fi unul din emitenţii ce compun indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell este un factor pozitiv, în special în cazul investitorilor instituţionali. În cazul Conpet, propunerea formulată în ultimul convocator de AGEA, de a subscrie 3,8 acţiuni la fiecare acţiune deţi­nută, la un preţ net inferior celui din piaţă – 3,3 lei faţă de o cotaţie de circa 92 lei, a accentuat inte­resul investitorilor faţă de aceste titluri“.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bursa