O firmă din România va avea posibilitatea să transfere sediul social în oricare dintre statele UE, fără a crea o societate nouă şi fără să o lichideze pe cea existentă, dacă se înregistrează ca societate europeană, potrivit unor surse din Finanţe care lucrează la modificarea Codului Fiscal.
Astfel, în categoria contribuabillilor care vor fi obligaţi să plătească imozit pe profit vor fi introduse şi firmele cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene, au precizat pentru MEDIAFAX sursele din Ministerul Finanţelor.
Codul Fiscal actual nu include în categoria contribuabililor termenul de societate europeană.
Potrivit modificărilor care vor fi aduse Codului Fiscal, atunci când o societate europeană transferă sediul social din România într-un alt stat membru UE, relocarea nu este impozabilă pentru profitul obţinut din diferenţa dintre preţul de piaţă al elementelor din activ şi pasiv transferate şi valoare lor fiscală, au adăugat sursele.
De asemenea, transferul nu va fi impozitat dacă respectiva societate va lăsa, în uma relocării, un sediu permanent în ţara de unde este transferat.
"Transferul este neimpozabil numai dacă societăţile europene sau societăţile cooperative europene calculează amortizarea şi orice câştiguri sau pierderi aferente activelor şi pasivelor care rămân efectiv integrate unui sediu permanennt ca şi cum transferul sediului social nu ar fi avut loc", au menţionat sursele.
Provizioanele sau rezervele care anterior transferului sediului social au fost deduse din baza impozabilă de către societăţile europene şi care nu provin de la sediile permanente din străinătate vor putea fi preluate, în aceleaşi condiţii de deducere, de către sediul permanent din România lăsat în urma transferului sediului social.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro