x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pachetele turistice vor fi garantate integral

Pachetele turistice vor fi garantate integral

de Cristian Anton    |    05 Iul 2018   •   14:47
Pachetele turistice vor fi garantate integral
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Pachetele cumpărate de turişti vor fi asigurate integral în caz de insolvenţă a agenţiei prin care au fost achiziţionate, turiştii vor primi înapoi imediat banii pentru serviciile neprestate şi au dreptul la despăgubiri pentru neonorarea contractelor. În plus, agenţiile pot fi amendate şi cu 50.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor. Prevederile apar în proiectul de Ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Turismului şi Ministerul Economiei.

Proiectul de Ordonanță de urgență privind garantarea pachetelor de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate prevede o serie întreagă de măsuri menite a proteja turistul. Călătorii vor beneficia de protecția împotriva insolvenței agenției de turism organizatoare, indiferent de locul lor de reședință, de locul de plecare sau de locul în care se efectuează vânzarea pachetului și indiferent de statul membru în care este situată entitatea responsabilă pentru protecția în caz de insolvență, potrivit profit.ro. „Agenția de turism trebuie să ofere garanții privind rambursarea tuturor sumelor achitate de către sau în numele călătorilor și, în măsura în care pachetul include transportul călătorilor, privind repatrierea acestora în cazul insolvenței agenției de turism”, se menționează în document.

50.000 de lei este amenda maximă, dacă o contravenţie este săvârşită repetat de o agenţie turistică în decursul unui an

În plus, pentru serviciile de călătorie care nu au fost efectuate, rambursările se acordă fără întârzieri nejustificate, după solicitarea turistului, care are şi dreptul să primească despăgubiri din partea agenției de turism organizatoare pentru orice daune pe care le suferă ca urmare a unei neconformități.

O lege aşteptată de ani de zile

De asemenea, turiștii ar putea avea dreptul la reducerea prețului, încetarea contractului privind pachetul de servicii de călătorie și/sau despăgubiri pentru daunele suferite. Totodată, în cazul în care călătorul întâmpină dificultăți în timpul călătoriei sau al vacanței, agenția de turism are obligația de a acorda asistență corespunzătoare fără întârzieri nejustificate. Proiectul de act normativ este așteptat de câțiva ani, mai ales că autoritățile și patronatele au anunțat în repetate rânduri că vor să protejeze turiștii în cazul insolvenței agenției de turism.

 

×
Subiecte în articol: pachete turistice garantate