Omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut şi pachetul de 25% pe care îl mai deţinea la Rompetrol Group. Astfel, compania KazMunaiGaz devine cel mai mare investitor străin în România.
După ce a făcut bani buni din Rompetrol, Patriciu se retrage total din grupul petrolier pe care-l lasă pe mâna KazMunaiGaz, companie de stat din Kazahstan. KMG a cumpărat 75% din grupul Rompetrol încă din august 2007, pentru 1,6 miliarde de dolari. Valoarea actualei tranzacţii nu a fost comunicată de părţi, însă este de presupus că reprezintă mai puţin decât ar fi valorat în 2007, din cauza crizei financiare.
"În concordanţă cu termenii iniţiali ai contractului semnat în august 2007 cu compania KMG (...), am decis să-mi exercit dreptul de vânzare către KMG a pachetului de 25% acţiuni rămase în cadrul Rompetrol Group", a declarat, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, Dinu Patriciu, preşedintele grupului Rompetrol.
"Achiziţia participaţiei rămase de la Rompetrol corespunde strategiei KMG privind dezvoltarea activelor externe", a declarat preşedintele KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin. KMG, devenit cel mai mare investitor străin în România, a anunţat că va continua să investească în programul de reconstrucţie a Rafinăriei Petromidia, utilizarea terminalului portuar Midia şi să extindă reţeaua de benzinării Rompetrol. KMG va desemna un nou director general executiv al Rompetrol.
După anunţul lui Patriciu, Bursa a suspendat acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR), care vor reveni luni la tranzacţionare. Ultimul transfer cu acţiunile Rompetrol Rafinare a avut loc la ora 14:00, la un preţ de 0,045 lei pe unitate, în scădere cu 0,22% faţă de cotaţia de referinţă.
Titlurile Rompetrol Well Services consemnau un avans de 1,13%, în jurul orei menţionate, ultima cotaţie fiind de 0,359 lei pe titlu. The Rompetrol Group deţine 50,59% din Rompetrol Rafinare Constanţa şi 51% din capitalul Rompetrol Well Services. În România, grupul deţine două rafinării, Petromidia şi Vega, peste 450 de benzinării şi depozite de carburanţi. Reţeaua de benzinării controlată de Rompetrol depăşeşte 600 de staţii în toate ţările menţionate.
INVESTEŞTE ÎN PRESĂ ŞI IMOBILIARE
Criza financiară, care oferă multe oportunităţi investitorilor cu lichidităţi majore, l-a determinat pe Patriciu să iasă din acţionariatul Rompetrol. "Decizia mea de vânzare a participaţiei în Rompetrol Group (TRG) face parte dintr-o strategie de business mai largă. Intenţionez în continuare să îmi concentrez eforturile în trei sectoare principale: piaţa imobiliară europeană, mass-media şi un număr de alte proiecte importante din zona sectorului energetic.
Mediul actual economic şi financiar global oferă oportunităţi excepţionale pentru investitorii cu lichidităţi majore, iar eu sunt implicat activ în dezvoltarea unui număr de proiecte noi care necesită un nivel maxim de timp şi atenţie din partea mea", a declarat omul de afaceri într-un comunicat.
DOSARUL ROMPETROL
Dinu Patriciu este anchetat de mai bine de trei ani în dosarul Rompetrol, în care este acuzat de delapidare, înşelăciune, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În privinţa creanţei Libia, omul de afaceri e acuzat că a prejudiciat statul român cu 85 milioane de dolari din recuperarea necuvenită a creanţei Libia. De asemenea, prin manipularea pieţei de capital s-ar fi realizat un prejudiciu de 7 milioane de dolari, conform procurorilor. Suspiciuni există şi în ceea ce priveşte privatizarea şi derularea activităţilor postprivatizare la Rafinăria Petromidia.
Pe de altă parte, autorităţile kazahe au anunţat la începutul acestei luni că vor verifica tranzacţia efectuată între KazMunaiGaz şi Dinu Patriciu la cumpărarea a 75% din Rompetrol, în cadrul unei investigaţii mai largi, făcută la toate companiile statului kazah, în care s-au semnalat fapte grave de corupţie care au perturbat economia acestei ţări, conform unei ştiri AFP, publicată la începutul lunii.
Citește pe Antena3.ro